Koliko dobro poznaješ hrvatsku književnost?

1. Ivo Brešan napisao je dramu koja se oslanja na Shakespeareova Hamleta. Dok Shakespeare svoje likove smješta u Dansku, Brešanovi su likovi smješteni u selo:
Mrduša Gornja
Mrduša Donja
Drmuša Gornja
Drmuša Donja
2. Koji se dio tijela spominje u naslovu drugog dijela Jadranske trilogije Nedjeljka Fabria?
kosa
oči
nos
usne
3. Krsto Brodnjak lik je Pavličićeva romana koji dolazi na Lastovo te pronalazi izgubljena pjevanja jednog hrvatskog epa. Koji je hrvatski autor, poznat i kao prvi ban pučanin, nadopunio izgubljena pjevanja epa o kojemu se u spomenutom djelu radi?
Antun Mažuranić
Ivan Mažuranić
Matija Mažuranić
Vladimir Mažuranić
4. Ratko Cvetnić i Antun Šoljan autori su romana pod istim nazivom. O kojem je romanu riječ?
Kratki izlet
Izdajice
Drugi ljudi na mjesecu
Luka
5. U razdoblju hrvatskog realizma većina hrvatskih regija sudjeluje u književnoj produkciji. Kojoj regiji pripada istaknuti hrvatski književnik i političar Eugen Kumičić, a koji je bio i povjerenikom Matice hrvatske za tu regiju?
Slavoniji
Istri
Dalmaciji
Lici
6. Hrvatski književnik koji je koristio pseudonim Jenio Sisolski jedan je od prvih koji je boravio u Parizu i to u vrijeme kada je naturalizam bio na svome vrhuncu, što je djelomično vidljivo i u nekim njegovim djelima. O kojem je književniku riječ?
o Eugenu Kumičiću
o Ksaveru Šandoru Gjalskom
o Anti Kovačiću
o Josipu Eugenu Tomiću
7. Tko je autor romana za djecu prema kojemu je snimljena serija o djevojčici Meliti prikazana na slici?
Ivan Kušan
Mato Lovrak
Hrvoje Hitrec
Grigor Vitez
8. Inzularna proza tematizira otok kao segment važan za radnju i likove djela. Ono što je za Marinkovića Vis, za Novaka Rab, a za Šegedina Korčula, za Renata Baretića je – koji otok?
Nultić
Prvić
Drugić
Trećić
9. Ivo Andrić dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za „kompletno književno djelo o historiji jednog naroda”. Koje se njegovo djelo smatra vrhuncem toga kompletnog književnog djela?
Prokleta avlija
Na Drini ćuprija
Nemiri
Travnička hronika
10. U djelu Giga Barićeva Milan Begović piše o istoimenom liku koji je također glavni lik jedne njegove drame. Koje?
U agoniji
Bez trećega
Božji čovjek
Požar strasti
Hvala na igranju! A ako želiš odigrati još jedan ovakav kviz i osvojiti vrijedne nagrade, pridruži nam se na Danu knjiga! :)
Hvala na igranju! A ako želiš odigrati još jedan ovakav kviz i osvojiti vrijedne nagrade, pridruži nam se na Danu knjiga! :)
{"name":"Koliko dobro poznaješ hrvatsku književnost?", "url":"https://www.quiz-maker.com/Q3HG0KJ","txt":"1. Ivo Brešan napisao je dramu koja se oslanja na Shakespeareova Hamleta. Dok Shakespeare svoje likove smješta u Dansku, Brešanovi su likovi smješteni u selo:, 2. Koji se dio tijela spominje u naslovu drugog dijela Jadranske trilogije Nedjeljka Fabria?, 3. Krsto Brodnjak lik je Pavličićeva romana koji dolazi na Lastovo te pronalazi izgubljena pjevanja jednog hrvatskog epa. Koji je hrvatski autor, poznat i kao prvi ban pučanin, nadopunio izgubljena pjevanja epa o kojemu se u spomenutom djelu radi?","img":"https://cdn.poll-maker.com/39-1285283/melita.jpg?sz=1200-00594015280898405300"}
Powered by: Quiz Maker