Obiceiuri și tradiții de Paște în România

În ____________ , în noaptea de Paşti se ia toaca de la biserică, se duce în cimitir şi este păzită de feciori. Iar dacă nu au păzit-o bine, şi a fost furată, sunt pedepsiţi că a doua zi să dea un ospăţ, adică mâncăruri şi băuturi din care se înfruptă atât „hoţii”, cât şi „păgubaşii”. Dacă cei care au încercat să fure toaca nu au reuşit, atunci ei vor fi cei care vor plăti ospăţul.
Zona Transilvaniei
Țara Bârsei
Țara Moților
Zona Câmpulung Moldovenesc
În zona Câmpulung Moldovenesc, rugăciunea de binecuvântare a bucatelor se desfășoară în felul următor: În zorii zilei de duminică, credincioşii ies în curtea bisericii, se aşează _________________ , purtând lumânările aprinse în mână, în aşteptarea preotului care să sfinţească şi să binecuvânteze bucatele din coşul pascal.
în formă de cerc
în coloană
Intercalați pe un rând
în formă dreptunghiulară
În _______________ , dimineaţa în prima zi de Paşti, copiii merg la prieteni şi la vecini să le anunţe Învierea Domnului. Gazda dăruieşte fiecărui urător ________________ .
Țara Moților / un pupuț
Zona Transilvaniei / nuci și portocale
Bucovina / ou verde
Muntenia / o ciocolățică
Zona Lăpușului / ou roșu
În Bucovina, fetele se duc ________________ în clopotniţă şi spală limba clopotului cu apă neîncepută. Cu această apă se spala pe fată în zorii zilei de Paşti, ca să fie frumoase tot anul şi aşa cum aleargă oamenii la Înviere când se trag clopotele la biserică, aşa să alerge şi feciorii la ele.
în noaptea de Înviere
în prima zi de Paște
în a doua zi de Paște
în a treia zi de Paște
N ____________ , în dimineața primei zile de Paște se pune un ou roşu şi unul alb într-un bol cu apă ce trebuie să conţină monezi, copiii trebuie să-şi clătească fața cu apă şi să-şi atingă obrajii cu ouălele pentru a avea un an plin de bogăţii.
Maramureș
Crișana
Dobrogea
Moldova
Călărași
În zona Bihorului, există o tradiţie care arată că oul împodobit de Paşte prevesteşte norocul: dacă după ____ de zile acesta nu se strică, atunci persoana va fi norocoasă.
10
30
40
20
În zona Bihorului, în Joia Mare, se aprind focurile sacre ale Învierii în cimitire şi tot în această zi există obiceiul de a arunca ___________ .
Apa peste gard
Ouă la țintă
Vopseaua cu care vopsești ouăle peste flori
Bucăți de cozonac la gâini
În Apuseni, _________ merg la cimitir în noaptea Învierii să aprindă lumânări la morminte, iar prima zi de Paşte începe cu împărtăşania cu pască, după ce credincioşii se spală cu apă în care a fost pus un ou roşu, o monedă de aur şi urzică.
Femeile
Copiii
Bărbații
În ____________ există obiceiul „rostogolitului ouălor” care sunt lăsate să cadă spre o gaură din pământ.
Oltenia
Zona Lăpușului
Călărași
Zona Valea Arieşului
În satele din _______________ , în prima zi de Paşte, băieţii merg la udat cu parfum la casele fetelor de măritat, „ca să nu se veştejească” – obicei care semnifică înflorirea şi fecunditatea – , iar fetele îi răsplătesc cu ouă roşii, sau cozonac.
Apuseni
Transilvania
Crișana
Muntenia
În _______________ , coşul pascal pentru sfinţit conţine, pe lângă bucate, şi un cocoş alb, existând tradiţia ca atunci când cocoşul cântă să însemne că Hristos a Înviat, iar cel mai norocos este acela al cărui cocoş cântă primul.
Țara Bârsei
Țara Moților
Zona judeţului Călăraşi
Banat
Există o simbolistică specifică pentru sfinţirea celorlalte componente ale coşului cu bunătăţi: _______ este aruncat în râu pentru a alunga seceta, _________ aduce belşug peste an, __________ sfinţit este element tămăduitor pentru vitele bolnave, ceapa şi usturoiul au rol de protecţie împotriva insectelor, făina se presară pe câmp pentru ca rodul grâului să fie cel aşteptat.
Sarea, grișul, macul
Sarea, orezul, zahărul
Zahărul, macul, rahatul dulce
Macul, sarea, zahărul
În ____________ , înnoirea garderobei în post este interzisă cu desăvârşire, aceasta fiind permisă doar din ziua de Paşte. La fel şi hainele multicolore care sugerează veselie în Săptămâna Patimilor.
Maramureș
Oltenia
Zona Arieșului
Bucovina
Bătrânii spun că din ___________ în ziua de Paşte trebuie să mănânce toţi membrii familiei, pentru a fi întotdeauna împreună.
Pască
Primul ou ciocnit
Cozonac
Miel
În _________ , spre deosebire de alte zone unde la miezul nopții se cântă doar tradiționalul “Hristos a Înviat”, momentul este însemnat și cu împușcături sau pocnituri, pentru a alunga spiritele rele.
Țara Moților
Oltenia
Banat
Moldova
{"name":"Obiceiuri și tradiții de Paște în România", "url":"https://www.quiz-maker.com/QPREVIEW","txt":"În ____________ , în noaptea de Paşti se ia toaca de la biserică, se duce în cimitir şi este păzită de feciori. Iar dacă nu au păzit-o bine, şi a fost furată, sunt pedepsiţi că a doua zi să dea un ospăţ, adică mâncăruri şi băuturi din care se înfruptă atât „hoţii”, cât şi „păgubaşii”. Dacă cei care au încercat să fure toaca nu au reuşit, atunci ei vor fi cei care vor plăti ospăţul., În zona Câmpulung Moldovenesc, rugăciunea de binecuvântare a bucatelor se desfășoară în felul următor: În zorii zilei de duminică, credincioşii ies în curtea bisericii, se aşează _________________ , purtând lumânările aprinse în mână, în aşteptarea preotului care să sfinţească şi să binecuvânteze bucatele din coşul pascal., În _______________ , dimineaţa în prima zi de Paşti, copiii merg la prieteni şi la vecini să le anunţe Învierea Domnului. Gazda dăruieşte fiecărui urător ________________ .","img":"https://www.quiz-maker.com/3012/images/ogquiz.png"}
Powered by: Quiz Maker