LEGENDE OI

Name:
Name:
Začnimo pri najuspešnejšem olimpijcu vseh časov. To je ameriški plavalec Michael Phelps. Skupaj je na vseh igrah osvojil kar 28 medalj. V Pekingu leta 2008 je postavil tudi rekord osvojenih zlatih medalj na enih sami igrah. Koliko zlatih medalj je osvojil v Pekingu?
4
6
8
10
Pa nadaljujmo z najuspešnejšo zimsko športnico vseh časov. Norvežanka Marit Björgen je zbrala kar 15 olimpijskih medalj. V kateri zimski športni disciplini je nastopala?
tek na smučeh
smučanje
umetnostno drsanje
sankanje
Neverjetna olimpijska zgodba je povezana z ameriškim skakalcem v vodo Gregom Luganisom. Na igrah leta 1988 je branil zlato medaljo iz prejšnjih iger v Los Angelesu leta 1984. V kvalifikacijah, se je pri skoku z glavo udaril v odrivno desko in doživel pretres možganov. Kasneje si je opomogel in z brezhibnim skaknjem osvojil še drugo zlato medaljo zapored. Kje so se leta 1988 odvijale te igre?
V Rimu
V Barceloni
V Tokyu
V Seulu
Najhitrejši zemljan na svetu jamajčan Usain Bolt je živa legenda! Je edini atlet, ki je na treh zaporednih olimpijskih igrah osvojil dve zlati medalji v različnih disciplinah (100m in 200m). Zato velja za najboljšega šprinterja v zgodovini. Koliko znaša njegov svetovni rekord v teku na 100 metrov?
9,19 s
9,58 s
9,99 s
10,16 s
Nadia Comaneci je romunska ritmična gimnastičarka. Leta 1976 je na igrah v Montrealu na dvovišinski bradlji izvedla najpopolnejšo vajo v zgodovini iger. Sodniki so ji pripisali najvišjo možno oceno 10. Do danes velja za edino gimnastičarko, ki ji je to uspelo. Koliko let je imel Nadia takrat?
14
16
18
21
Carl Lewis je še ena atletska legenda! 9 krat je osvojil zlato olimpijsko medaljo. Skoraj 20 let je veljal za najboljšega skakalca v skoku v daljino. Je edini športnik, ki je na štirih zaporednih olimpijskih igrah prišel do zlata v isti športni disciplini. Ni pa lastnik svetovnega rekorda v skoku v daljino. Kdo je svetvni rekorder v skoku v daljino z 8,95m?
Ivan Pedroso
Gregor Cankar
Bob Beamon
Mike Powell
Prepoznate to legendo? Verjetno ga boste prepoznali kot originalnega filmskega Tarzana. Kakšna pa je povezava Tarzana z olimpijskimi igrami? Igralec, ki je igral Tarzana je na olimpijskih igrah osvojil kar 5 zlatih medalj v plavanju! Kdo je to?
Jimmy Buttler
Johnny Weissmuller
James Blunt
Jerry Seinfeld
Larisa Latynina je najuspešnejša gimnastičarka v zgodovini olimpijskih iger. Osvojila je 9 zlatih olimpijskih medalj. Nastopala je za državo, ki pa ne obstaja več. Za katero?
za Avsto-ogrsko
za Češkoslovaško
za Jugoslavijo
za Sovjetsko zvezo
Emil Zatopek je leta 1952 na igrah v Helsinkih osvojil tri zlate medalje v tekih na dolge proge. Bil je enostavno nepremagljiv in tudi za to dobil poseben nadimek. Kako so ga klicali?
češka lokomotiva
ruski tank
poljski bik
slovaška strela
Pa zaključimo z najboljšim slovenskim športnikom vsem časov! Leon Štukelj je na olimpijskih igrah zbral kar 6 medalj! Bil je simbol zdravega človeka v zdravem telesu, živel pa je več kot 100 let! Kaj je bil Leon po izobrazbi?
učitelj
avtomehanik
pravnik
kuhar
0
{"name":"LEGENDE OI", "url":"https://www.quiz-maker.com/Q9B337R","txt":"Name:, Začnimo pri najuspešnejšem olimpijcu vseh časov. To je ameriški plavalec Michael Phelps. Skupaj je na vseh igrah osvojil kar 28 medalj. V Pekingu leta 2008 je postavil tudi rekord osvojenih zlatih medalj na enih sami igrah. Koliko zlatih medalj je osvojil v Pekingu?, Pa nadaljujmo z najuspešnejšo zimsko športnico vseh časov. Norvežanka Marit Björgen je zbrala kar 15 olimpijskih medalj. V kateri zimski športni disciplini je nastopala?","img":"https://cdn.poll-maker.com/52-1919072/phelps.jpg?sz=1200"}
Powered by: Quiz Maker