GERONTOLOJİ-3

Avrupa Nesiller Arası Dayanışma ve Aktif Yaşlanma Yılı aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) 2010
B) 2011
C) 2012
D) 2013
E) 2014
Danış’a göre; “Bireyin her yeni yaş dönemini o dönemin kendine özgü karakteristiği içerisinde fiziksel, bilişsel, sosyal ve duygusal açılardan tam bir iyilik haliyle sürdürmesi ve yaşamdan zevk duyarak yaş almasıdır”.Tanım hangisine aittir?
A) Aktif yaşlanma
B) Başarılı yaşlanma
C) Optimal yaşlanma
D) Pozitif yaşlanma
E) Üretken yaşlanma
Yaşlılık ile ilgili politikalar ve programlar aşağıdakilerden hangisini kapsamaz?
A) Yaşam süresinin uzunluğu
B) Çevresel kontrol
C) Biyolojik ve zihinsel sağlık
D) Sosyal yeterlilik ve üretkenlik
E) Kendini gerçekleştirme
Ülkemizde tedavi edici hizmetler kaçıncı basamak düzeyinde hizmet yürütmektedir?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5
Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Aktif yaşlanma bireylerin içinde yaşadıkları toplumda onlara sunulan sağlık, katılım ve güvenlik olanaklarının geliştirilmesi yoluyla yaşam kalitelerinin arttırılması sürecidir.
B) Aktif yaşlanma, bireyler için geçerli bir süreçtir.
C) Bireylerin fiziksel, sosyal, zihinsel, ekonomik, manevi kapasitelerini en üst düzeye çıkararak onların gereksinim ve isteklerini karşılayıp, kapasitelerini geliştirebilmeleri için yeterli koruma, güvenlik ve bakım hizmetlerine ulaşabilmeleri aktif yaşlanmanın kapsamı içerisindedir.
D) “Aktif” sözcüğü, yalnızca fiziksel olarak aktif olabilme ya da işgücüne katılabilmeye değil, aynı zamanda, sosyal, psikolojik, ekonomik, kültürel, ruhsal ve vatandaşlık görevlerine sürekli katılma süreçlerine de işaret etmektedir.
E) Bireylere ileriki yaşlarında sosyal güvenlik, sağlık ve toplumsal hayata katılım açısından fırsatlar sunarak yaşam kalitelerini ideal seviyelere çekmeyi hedefleyen bir sistem olarak değerlendirilmektedir.
Gerontofobinin yaygın şekli, yaşlı ayrımcılığı ve yaşlı istismarı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaşlı ayrımcılığı, yaşlıların yaşam kalitesini ve sosyal refahını olumsuz etkileyerek, yaşam doyumlarını azaltmaktadır. Bu noktada hangisine zıt varsayımlardır?
A) Yaşam Hızı (Enerjisi) Kuramı
B) Rol Bırakma Kuramı
C) Yaşamdan Geri Çekilme Kuramı
D) Modernleşme Kuramı
E) Eksiklik Kuramı
€�De Senectute” isimli çalışmasında yaşlılığın bir düşüş ve kayıp safhası olmadığını, aksine pozitif yönde değişiklik ve üretken çalışmalar için birçok fırsatı içinde barındıran bir dönem olduğunu ileri süren kimdir?
A) Baltes
B) Rowe
C) Preiffer
D) Cicero
E) Khan
Aktif Yaşlanma kuramı ortaya atılan varsayımlar düşünüldüğünde hangi kurama yakın olduğu söylenebilir?
A) Yaşam Hızı (Enerjisi) Kuramı
B) Rol Bırakma Kuramı
C) Yaşamdan Geri Çekilme Kuramı
D) Modernleşme Kuramı
E) Aktivite kuramı
İlk kez …… yılında Birleşik Devletler Ulusal Yaşlılık Enstitüsü Başkanı Robert Butler "yaşlı ayrımcılığı” kavramını kullanmıştır. Yukarıdaki boşluk aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) 1969
B) 1970
C) 1975
D) 1979
E) 1980
Yaşlı kişinin yaşlılığı algılamasında, kendi yaşını bilmesi, kendisini nasıl gördüğü önemli olmakla birlikte, esasen başkalarının onu nasıl gördüğü ve onu yaşlı olarak kabul edip etmemesi daha önemlidir.Bu durumu ilk kez 1969 yılında Birleşik Devletler Ulusal Yaşlılık Enstitüsü Başkanı …………. "yaşlı ayrımcılığı” kavramı ile kavramsallaştırmıştır.Bu kişi hangisidir?
A) Cicero
B) Barker
C) Preiffer
D) Robert Butler
E) Baltes
Aktif yaşlanma süreci ile bireyin maddi kaynakları, fiziksel güvenliği, sağlık hizmetlerine erişim olanakları, ev ortamı, sosyal ve fiziksel çevre şartları arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır.Bu araştırma kime aittir?
A) Emil Durkheim
B) Emiroğlu
C) Berg
D) Lee
E) Higgs
Ktif yaşlanma süreci açısından kadınlar genelde erkeklere göre daha dezavantajlı durumdadır.Hangisi bunun nedenlerinden değildir?
A) Toplumsal fırsat ve olanaklar
B) Statü, istihdam ve ücret politikaları
C) Makro düzeyde kaynakların dağılımı ve kaynaklara ulaşım
D) Kadına yönelik şiddet ve kötü muamele
E) Hormonal, ruhsal ve sosyal farklılıklar
Hangisi ortalama yaşam beklentisini etkileyen faktörlerden değildir?
A) Coğrafik bölge
B) Irk
C) Hava
D) Su
E) Yaş
Hangisi Aktif yaşlanmayı etkileyen faktörlerden değildir?
A) Ekonomi
B) Beslenme
C) Eğilim
D) Kültür
E) Cinsiyet
Aktif yaşlanma ile ilgili düşüncelerden hangi eşleşme yanlıştır?
A) Emil Durkheim; “eğitim toplumun var olabilmesi için gerekli koşulları sürekli bir biçimde yeniden oluşturma sürecidir”
B) Henry Ford; “yaşı ister yirmi ister seksen olsun öğrenme çabasına son veren bireyler yaşlı, öğrenme çabasına devam eden bireyler ise gençtir”
C) Emiroğlu;“bireyin mesleki kimliği, toplumsal sistem içinde ona belirli bir sosyal statü sağlamakta ve gerekli rolleri vermektedir. Emekli kişi toplum içinde etkili rollerini ve fonksiyonlarını kaybetmektedir. Türkiye’de, emeklilik sonrası kişilerin reel gelirlerinin azalması, yaşlı bireylerin sosyal statüsünü düşürmekte, bu ise onların topluma uyum sürecinde çeşitli problemler yaşamasına ve yalnızlaşmasına neden olmaktadır”.
D) Berg ;yalnız yaşamanın her zaman yalnızlıktan dolayı acı ya da ıstırap vermediğini öne sürmektedir.
E) Peplau ve Perlman; izole olmuş bir çok birey kendisini yalnız hissetmemesine rağmen, toplumla iç içe yaşayan bir çok birey kendisini yalnız hissetmektedir; bu nedenle izolasyon ve yalnızlık kavramları birbiriyle örtüşmemektedir
Yalnızlık durumunu etkileyen faktörlerden değildir?
A) Yoksulluk
B) Medeni hal
C) Eğitim düzeyi
D) Cinsiyet
E) Yaş
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Avrupa kıtasında gerçekleşen tüm ölümlerin % 86’sı bulaşıcı olmayan kronik hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Bu hastalıkların temel dört belirleyici hangisi değildir?
A) Dengesiz beslenme
B) Tütün
C) Alkol
D) Fiziksel aktivite eksikliği
E) Erken yaşlanma
Yapılan araştırmalara göre değiştirilebilir kronik hastalıkların önemli belirleyicisi olan mevcut sağlığı etkilemekle kalmayıp aynı zamanda yaşamın ileriki safhalarında da kişide kronik hastalıkların ortaya çıkıp çıkmamasında belirleyici rol alan etken hangisidir?
A) Beslenme
B) Fiziksel aktivite
C) Alkol
D) Tütün
E) Yaşlanma
Biyolojik yapı farklılığına bağlı olarak hangi bilgi yanlıştır?
A) Kadınlar erkeklerden daha uzun yaşamaktadır
B) Kadının biyolojik yapısı erkekten daha güçlüdür
C) Kas ve kemik yapısı açısından kadın erkekten daha güçlüdür
D) Kadının biyolojik yapısı erkeğinkinden daha dirençlidir
E) Stresle başa çıkmada kadınlar erkeklerden daha başarılıdırlar
Gelişmiş ülkelerde hükümetlerin yaşam boyu eğitim ve öğrenme programlarını desteklemelerinin nedenlerinden değildir?
A) Sağlık bakım maliyetlerini asgariye indirmek
B) Genç yaşlılık döneminde kurum bakımına yönelmeyi azaltmak
C) Yaşlı bireylerin akıl sağlığı ve zihinsel işlevlerinin korunması suretiyle demans ve alzheimer gibi hastalıkların baş göstermesini engellemek ya da bu hastalıkların gelişim sürecini yavaşlatmak
D) Kişilerin kendi evlerinde yaşlanmalarına önlem almak
E) İstemsiz ve zorunlu olarak emekliye ayrılmış yaşlılar için yeni bir yaşam tarzı oluşturmak
Hangisi yanlıştır?
A) Araçsal fayda; Bir enstrüman çalmak, bir yabancı dil öğrenmek, bilgisayar programlarını kullanmayı ya da bütçe yönetimi tekniklerini öğrenmek
B) İfade edici fayda; Kişilerin iç görü kazanmaları, sanat, müzik ya da edebiyat alanlarında eleştiri becerisi elde etmeleri, şiir okuyarak veya şarkı söyleyerek seslerini geliştirmeleri, meditasyon yoluyla iç huzurlarını sağlamaları ifade edici fayda kapsamında yer almaktadır
C) Toplumda yaşlı ayrımcılığının(ageism) teşvik edilip edilmemesi de yaşlanma süreci üzerinde kültürün önemli etkilerinden biridir.
D) Yalnızlık, farklı toplumlarda, birçok yaşlının yaşadığı problemlerin başında gelmektedir. Yalnızlık (loneliness), yalnız (lonely), ya da tek başına (alone) olma durumlarıyla karıştırılmamalıdır. Yalnızlık konusunda yapılan birçok çalışma bunun tek başına ya da yalnız olmadan farklı bir durum olduğunu ortaya koymaktadır
E) Peplau ve Perlman ; yalnızlığın en az on değişik biçimde tanımlanabileceğine işaret etmektedir.
Eğitim,Kültür ve Aktif Yaşlanma açısında ülkeler ile ilgili hangi bilgi yanlıştır?
A) Japonya -Yaşam Boyu Öğrenme Kanunu-1990
B) İspanya -yaşlı yetişkin üniversite programı-1990
C) Fransa-Üçüncü Yaş (Third Age) programları-1973
D) Amerika-Yaşam Boyu Öğrenme Kanunu-1976
E) Kanada-Yaşam Boyu Öğrenme Kanunu-1977
Hangisi Ekonomik Faktörler ve Aktif Yaşlanma ile ilgili değildir?
A)Aydıner-Boylu ve Terzioğlu; Ankara’da düşük, orta ve üst sosyo-ekonomik düzeyden 399 kişiyle yaptıkları çalışmada, aylık gelir düzeyi arttıkça yaşam kalitesinin yükseldiği sonucuna ulaşılmıştır.
B) İngiltere’de 75 ve üzeri yaşta bulunan 6298 yaşlı ile yapılan bir çalışmada, aylık gelir durumuna paralel olarak, yaşam kalitesinin de arttığı sonucuna ulaşılmıştır
C) Amerika’nın Los Angeles Eyaleti’nde, 26 yaşlı bakım kurumunda kalmakta olan 162 kişiyle yapılan bir çalışmada, aylık ortalama gelir düzeyi ile sosyal işlevsellik ve yaşam kalitesi arasında anlamlı bir ilişkinin var olduğu bildirilmiştir
D) Danış;Çevre, herhangi bir olay, grup ya da topluluğun oluşumunda etkili olan koşulların tümünü içine almaktadır. Eğitim bireyin sosyalleşmesinde tutum ve davranışlarının oluşumunda önemli bir rol oynamaktadır.
E) Higgs ve Victor yaptıkları araştırmada, yaşlılıkta gelir düzeyinin sağlığa ilişkin tutumları, dengeli ve düzenli beslenmeyi, sosyal yaşama katılımı ve özgüveni arttıran bir değişken olarak yaşam kalitesini olumlu yönde etkilediğine işaret etmişlerdir
Genetik faktörlerin yaşlanma süreci ve insan ömrü üzerindeki etkisi nedir?
A) % 25
B) % 30
C) % 35
D) % 40
E) % 45
Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Enformel olarak sağlık hizmetlerine yaşlılar, gençlere oranla daha fazla ödeme yapmaktadırlar
B) Yaşlılık döneminde ortaya çıkan, hastalık engellilik, kronik hastalık ve benzeri nedenlerle insan yaşamının ileriki dönemlerinde ekonomik faktörlerin yaşam doyumu üzerindeki önemi giderek artmaktadır.
C) Aktif çalışma yaşamının sona ermesi anlamına gelen emeklilik süreci, bireyin sosyal yaşamdan uzaklaşarak eski sosyal çevre ve ilişkilerinden soyutlanması ve yalnızlaşması sorununu da beraberinde getirmektedir.
D) Türkiye’de, emeklilik sonrası kişilerin reel gelirlerinin azalması, yaşlı bireylerin sosyal statüsünü düşürmekte, bu ise onların topluma uyum sürecinde çeşitli problemler yaşamasına ve yalnızlaşmasına neden olmamaktadır.
E) Bir toplumda yaşayan bireylerin yaşlanma ve yaşlıya yönelik negatif tutum ve bakış açısı içinde olmaları, yaşlılara sunulan eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, sosyal yardım ve sosyal refah hizmetlerinin yapı ve kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.
Yaşlanma aşağıdaki süreçlerden hangisini içermez?
A) Sosyal
B) Psikolojik
C) Fiziksel
D) Kalıtımsal
E) Spiritüel
Aşağıdakilerden hangisi yaşlılık döneminde izolasyon riskini azaltır?
A) Kültürel faaliyet
B) Kitap okuma
C) Komşuluk ilişkileri
D) Akraba ilişkileri
E) Sosyal etkinlikler
Japonya Parlamentosu “Yaşam Boyu Öğrenme Kanunu “nu kaç yılında kabul etmiştir?
A) 1990
B) 1991
C) 1992
D) 1993
E) 1994
Aşağıdakilerden hangisi Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, sağlık için en önemli risk faktörleri arasında yer almaz?
A) Tütün ve alkol kullanımı
B) Şeker hastalığı
C) Yüksek tansiyon
D) Kolesterol
E) Obezite
Aşağıdakilerden hangisi “Yaşam Boyu Öğrenme” programlarının desteklenmesinin nedenlerinden biri değildir?
A) Sağlık bakım maaliyetlerini asgariye indirmek
B) Kurum bakımına yönelmeyi azaltmak
C) Yeni bir yaşam tarzı oluşturmak
D) Akıl sağlığının korunması
E) İstihdam alanı sağlamak
€�Ageism “ kelimesinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yaşlı ayrımcılığı
B) Cinsiyet ayrımcılığı
C) Yaşlı hastalıkları
D) Aktif yaşlanma
E) Yaşam boyu öğrenme
Aşağıdakilerden hangisi kadının aktif yaşlanma sürecini olumsuz yönde etkilemektedir?
A) Sosyal faaliyetler
B) Kültürel etkinlikler
C) Cinsiyet ayrımcılığı
D) Eğitim
E) Sağlık hizmetleri
Aşağıdakilerden hangisi kronik hastalıkların belirleyicilerinden değildir?
A) Alkol
B) Tütün
C) Yetersiz beslenme
D) Fiziksel aktivite eksikliği
E) Sosyal aktivite eksikliği
€�Yaşı ister yirmi ister seksen olsun öğrenme çabasına son veren bireyler yaşlı, öğrenme çabasına devam eden bireyler ise gençtir” sözü aşağıdaki bilim adamlarından hangisine aittir?
A) Emil Durkheim
B) Henry Ford
C) Cicero
D) Perlman
E) Mullins
İyi bir yaşamın en çok arzu edilen ve erdemli bir hayatın sonucu olduğunu ileri sürmüştür.Bu görüş kime aittir?
A) Lyndon Johnson
B) Fayos
C) Schalock
D) Aristoteles
E) Talas
Yaşam kalitesini“kişilerin kendi yaşamlarını değerli buldukları şekilde sürdürme yetileri” şeklinde tanımlayan kimdir?
A) Lyndon Johnson
B) Fayos
C) Schalock
D) Aristoteles
E) Talas
Yaşam kalitesini“bireyin aile, toplum, okul ve iş hayatı ile fiziksel ve ruhsal sağlık durumlarından duyduğu tatmin” olarak tanımlayan kimdir?
A) Lyndon Johnson
B) Fayos
C) Schalock
D) Aristoteles
E) Talas
Yaşam kalitesi konusunda ilk bilimsel çalışmalar ne zaman başlamıştır?
A) 2.dünya savaşından sonra
B) 1.dünya savaşından sonra
C) Fransız ihtilalinden sonra
D) Sanayi devriminden sonra
E) Matbaanın icadından sonra
Yaşam kalitesi, “bireylerin tüm temel gereksinimlerini karşılaması, yaşamdan doyum bulması, sosyal davranışlarda yeterli olması, eğlenmeye zaman ayırması, duygusal ve fiziki durumunun iyi olması, kişiler arası ilişkilerde iyi olması, benlik saygısı ve önceki bilgi ve tecrübelerin tümünü kapsayan bir kavramdır”.Düşüncesi kime aittir?
A) Lyndon Johnson
B) Fayos
C) Schalock
D) Aristoteles
E) Talas
Yaşam kalitesi kavramının dünya genelinde popülerlik kazanması 1960’lı yıllarla birlikte mümkün olmuştur. Amerikan başkanı …..…………………… “büyük toplum programı konuşması”nda ilk defa yaşam kalitesi terimini kullanmış ve o günden bugüne yaşam kalitesi ağırlıklı olarak sağlık ve bakım alanı ile sosyal politika ve programlarda önemli bir hedef ve çalışma alanı olarak belirmeye başlamıştır.Kime aittir?
A) Lyndon Johnson
B) Fayos
C) Schalock
D) Aristoteles
E) Talas
Hangisi Yaşam kalitesinin boyutlarından değildir?
A) Kişisel içsel alan
B) Kişisel sosyal alan
C) Dışsal doğal çevre alanı
D) Kişisel doğal alan
E) Dışsal toplumsal çevre alanı
Kültürel, sosyal ve dini kurumlar, toplumsal olanaklar, okul, sağlık hizmetleri, güvenlik, ulaşım, alışveriş gibi kavramlar Yaşam kalitesinin hangi boyutunu açıklar?
A) Kişisel içsel alan
B) Kişisel sosyal alan
C) Dışsal doğal çevre alanı
D) Kişisel doğal alan
E) Dışsal toplumsal çevre alanı
Bu yaşam kalitesinin belirlenmesinde kişinin sahip olduğu değerlere yüklediği anlamlar, bireysel amaçları, düşünceleri, değerleri ve duyguları önemli rol oynamaktadır.Hangisi için doğrudur?
A) Objektif yaşam kalitesi
B) Subjektif yaşam kalitesi
C) Kişisel yaşam kalitesi
D) Dışsal yaşam kalitesi
E) Mukemmel yaşam kalitesi
İleri yaşlarda sık görülen koroner arter hastalıkları, kanserler ve beyin damar hastalıklarından ölümler, ülkemizdeki ölümlerin……….. oluşturmaktadır.Hangisi doğrudur?
A) % 51.2
B) % 51.3
C) % 51.4
D) % 51.5
E) % 51.6
Hangisi yaşlı bireylerin yaşam kalitelerinin belirlenmesinde önemli rol oynayan etmenlerden değildir?
A) Bilişsel bozukluklar
B) Gelir düzeyindeki düşüş
C) Ayrımcılık
D) Azalan yaşam beklentisi
E) Duygusal yetersizlikler
Flanagan’ın yapmış olduğu araştırma sonucunda yaşam kalitesini etkileyen en önemli faktör hangisi çıkmıştır?
A) Sağlık
B) Bir işe sahip olma
C) Maddi refah
D) Sosyal yaşama aktif katılım
E) Evli olma
Yabancı ülkelerde yaşlılıkta yaşam kalitesi konusunda araştırma yapmış kişilerden değildir?
A) Flanagan
B) Hargove
C) Pearlman ve Uhlman
D) Nagatomo ve Arkadaşlar
E) Hulsman
Ülkemizde yaşlılıkta yaşam kalitesi konusunda araştırma yapmış kişilerden değildir?
A) Arslantaş ve Arkadaşları
B) Eser ve Arkadaşları
C) Eyigör, Karapolat ve Durmaz
D) Çalıştır ve Arkadaşları
E) Ersoy ve Demirel
Huzurevinde yaşayan yaşlıların yaşam kalitelerinin evde kalan yaşlılardan daha düşük düzeyde olduğu sonucuna ulaşan araştırmacılar hangileridir?
A) Pearlman ve Uhlman
B) Eser ve Arkadaşları
C) Nagatomo ve Arkadaşları
D) Eyigör, Karapolat ve Durmaz
E) Arslantaş ve Arkadaşları
Kurumlarda Kalan Yaşlıların Yaşam Kalitesi ile ilgili hangileri çalışma yapmamıştır?
A) Çalıştır ve Arkadaşları
B) Kane ve Arkadaşları
C) Hulsman ve Chubon
D) Bury ve Holme
E) Gülseren ve Arkadaşları
{"name":"GERONTOLOJİ-3", "url":"https://www.quiz-maker.com/QPREVIEW","txt":"Avrupa Nesiller Arası Dayanışma ve Aktif Yaşlanma Yılı aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?, Danış’a göre; “Bireyin her yeni yaş dönemini o dönemin kendine özgü karakteristiği içerisinde fiziksel, bilişsel, sosyal ve duygusal açılardan tam bir iyilik haliyle sürdürmesi ve yaşamdan zevk duyarak yaş almasıdır”.Tanım hangisine aittir?, Yaşlılık ile ilgili politikalar ve programlar aşağıdakilerden hangisini kapsamaz?","img":"https://www.quiz-maker.com/3012/images/ogquiz.png"}
Powered by: Quiz Maker