MM4
Microcontroller Mastery Quiz
Testați-vă cunoștințele despre microcontrolere și tehnici de convertire analog-numerică în acest test cu 47 de întrebări captivante.
Fiecare întrebare este concepută pentru a evalua nu doar informațiile teoretice, ci și aplicarea practică a conceptelor în proiectele cu microcontrolere.
151. Un microcontroler din familia AVR 8 biți are temporizatorul Timer 0 (de 8 biți) programat astfel încât să aibă perioada semnalului de ceas (de intrare) de 5 μsec. Care va fi frecvența minimă de apariție a unei depășiri a acestuia:
A. cca. 780 kHz
B. cca. 780 Hz
C. cca. 7.8 Hz
D. cca. 200 kHz Justificare.
152. Avem două temporizatoare sau numărătoare binare, unul de 8 biți N8 si celălalt de 16 biți N16, care au același semnal de ceas. Duratele T8 si T16, ale ciclurilor complete de numărare vor fi:
A. T16 > T8
B. T16=T8
C. T16 < T8 Justificare.
153. Pentru o aplicație cu microcontroler, utilizarea unui periferic de tip temporizator „ceas de gardă”(watchdog) este o modalitate de a-i crește:
A. Fiabilitatea
B. Portabilitatea
154. Care din următoarele tehnici generice ar fi mai adecvate pentru comanda turației unui motor de curent continuu de mică putere (micromotor) cu ajutorul unui microcontroler:
A. Modularea in durată
B. Modularea in amplitudine
C. Modularea in frecvență
155. Care din următoarele tehnici generice poate fi asociată acronimului PWM:
A. modulație a factorului de umplere
B. modulație a frecvenței
156. Tehnica de modulație numerică denumită generic PWM, presupune pentru un tren de impulsuri periodic că:
A. Frecvența e variabilă si factorul de umplere constant
B. Frecvența e constantă si factorul de umplere variabil
157. Dacă pentru un microcontroler tehnica de conversie analog numerică utilizată este de tipul cu aproximații succesive, ea este asociată obligatoriu si cu utilizarea unui circuit de:
A. Eșantionare si multiplicare
B. Eșantionare si memorare
158. Pentru un microcontroler din familia AVR 8 biți care are si un sistem de conversie analog numerică, obținerea a mai multor intrări analogice este realizată tipic cu ajutorul unui:
A. Multiplicator analogic
B. Multiplexor analogic
159. Dacă ar fi să „comparăm” un circuit comparator analogic si unul numeric (de 1 bit), cele două circuite au comun faptul:
A. Că au amândouă o ieșire numerică
B. Că au amândouă o intrare analogică
160. Care din următoarele operații are in primul rând legătură cu dimensiunea timp a unui semnal de intrare analogic, pentru un microcontroler cu sistem de conversie analog-numerică:
A. Cuantificarea
B. Eșantionarea
161. Un sistem de conversie analog numerică, existent la un microcontroler, poate avea, la modul general, intrări analogice:
A. Asimetrice si/sau complementare
B. Asimetrice si/sau diferențiale
C. Simetrice si/sau integratoare
162. Pentru un microcontroler din familia AVR 8 biți care are si un sistem de conversie analog numerică, tehnica utilizată pentru conversia analog numerică este:
A. Aproximații succesive
B. Dublă pantă
C. Tensiune frecvență
163. O sursă de tensiune echivalentă conectată pe una din intrările analogice ale unui microcontroler AVR 8 biți, care are si un sistem de conversie analog numerică, trebuie să aibă impedanța sau rezistență internă:
A. Cât mai mare
B. Cât mai mică Justificare.
164. Dacă un microcontroler oarecare are si un sistem de conversie analog numerică, caracterizat ca având rezoluția de 6 biţi, atunci mărimea lui de ieșire va avea:
A. 256 de valori diferite
B. 128 de valori diferite
C. 64 de valori diferite
D. 1024 de valori diferite Justificare.
165. Despre numărul binar 11001100, rezultatul unei conversii analog-numerice, știm că este reprezentat în cod binar complement față de 2, pe 8 biți. Care este echivalentul său în zecimal ?
A. 89
B. -86
C. -114
D. -52 Justificare.
166. Un microcontroler din familia AVR 8 biți, cu sistem de conversie analog numerică, utilizează o sursă de referință VREF=3V, iar valoarea rezultată in urma unei conversii unipolare cu rezoluția de 10 biți (cu valoarea aliniată la dreapta) este 0x64. Cât a fost valoarea tensiunii de intrare corespunzătoare:
A. cca. 29V
B. cca. 2.9V
C. cca. 0.29V
D. cca. 0.029V Justificare.
167. Un microcontroler din familia AVR 8 biți, cu sistem de conversie analog numerică, utilizează o sursă de referință VREF=3V. Valoarea tensiunii de intrare corespunzătoare este 1.5V. Care va fi valoarea rezultată (in hex, cu valoarea aliniată la dreapta) in urma unei conversii unipolare cu rezoluția de 10 biți?
A. cca 0x0FF
B. cca. 0x200
C. cca. 0x3F0
D. cca. 0xFFF Justificare.
168. Un pin ADCx al unui microcontroler AVR 8 biți, alimentat la Vcc=5V este configurat ca intrare analogică, utilizând o sursă de referință VREF=Vcc. Două rezistoare R1=10 KOhmi si R2 = 10 KOhmi sunt înseriate si se conectează cu nodul comun la acest pin si respectiv la Vcc si masă: ADCx Vcc ----R1---|- --R2----Masă Care va fi valoarea rezultată (in hex, cu valoarea aliniată la dreapta) in urma unei conversii unipolare a acestei intrări, cu rezoluția de 8 biţi (din care utilizăm doar cei mai semnificativi 8 biți)?
A. cca 0x20
B. cca. 0x80
C. cca. 0xF0
D. cca. 0x50 Justificare.
170. Pentru ca să măsurăm un curent continuu cu ajutorul unei intrări analogice a unui microcontroler AVR (având un sistem de conversie analog numerică) avem nevoie de cel puțin un:
A. Capacitor
B. Inductor
C. Rezistor Justificare.
171. Am putea utiliza un circuit integrator RC, conectat pe un pin de ieșire al unui microcontroler, cu scopul realizării unei:
A. Filtrări trece-bandă
B. Filtrări oprește-bandă
C. Filtrări trece-jos
172. Interfața serială a unui microcontroler AVR 8 biți permite aproape întotdeauna implementarea unui protocol de comunicație serială de tip:
A. Asincron
B. Pseudo-sincron
173. Care din următoarele descrieri este adecvată pentru interfața electrică a portului serial asincron -UART (TxD- ieșire, RxD-intrare) a unui microcontroler AVR 8 biți, alimentat la Vcc=5V:
A. Nivelele logice sunt compatibile TTL
B. Nivelele logice sunt compatibile CMOS
C. Nivelele logice sunt compatibile RS-232
174. Pentru un microcontroler din familia AVR, care din următoarele caracteristici nu sunt întâlnite la portul serial standard (USART) in modul de lucru asincron:
A. Rata baud programabilă
B. 7 biți de date
C. 10 biți de date
D. Bit de paritate pară sau impară
175. In contextul familiei AVR, care din următoarele facilități nu este disponibilă pentru portul serial standard(UART), utilizat într-un mod asincron:
A. Posibilitatea programării numărului de biți de stop
B. Posibilitatea detecției unei erori de suprascriere (Overrun)
C. Posibilitatea programării numărului de biți de start
176. Pentru un microcontroler din familia AVR 8 biți, care din următoarele caracteristici nu pot fi întâlnite la portul serial standard(UART):
A. Posibilitatea utilizării a 3 biți de stop
B. Posibilitatea utilizării unui generator propriu pentru rata baud
C. Posibilitatea utilizării unui bit de paritate pară sau impară
177. Pentru un microcontroler din familia AVR, in cazul utilizării portului (UART) si protocolului de comunicație serială asincronă, integritatea si corectitudinea informației vehiculate poate fi asigurată si cu ajutorul unui:
A. Bit de stop
B. Bit de start
C. Bit de paritate
178. Pentru o comunicație serială asincronă (si nu numai) termenul de „rată baud” descrie explicit un număr de:
A. Kilo biți pe secundă
B. Kilo octeți pe secundă
C. Biți pe secundă
D. Octeți pe secundă
179. Câte fire ar fi necesare pentru o implementare minimală a unei comunicații seriale asincrone bidirecționale intre două microcontrolere diferite
A. 2
B. 4
C. 3 Justificare.
180. O comunicație serială asincronă utilizează o rată baud de 19200 Bauds. Care este durata unui bit (timpul aferent serializării / deserializării unui bit):(NU STIU DACA ESTE CORECT RASPUNSUL!!)
A. Cca 52 μsec
B. Cca 5.2 msec
C. Cca 52nsec
D. Cca 0.52 msec Justificare.
181. Intre două microcontrolere este realizată o comunicație serială asincronă, cu următorii parametri esențiali: viteza de comunicație = 9600 biți pe secundă (sau colocvial 9600 Baud); 8 biți de date; 1 bit de stop; fără bit de paritate. Cât timp durează emisia/recepția unui octet vehiculat prin această legătură/conexiune:
A. cca. 1040 nsec
B. cca. 104 nsec
C. cca. 1040 μsec
D. cca. 10.4 msec Justificare.
182. Câte fire ar fi necesare pentru conectarea unui microcontroler la o magistrală serială I2C (TWI la AVR):
A. 3
B. 2
C. 4 Justificare.
183. Avem 2 sisteme cu microcontrolere AVR, ambele cu o interfață serială asincronă, dar la unul de tip RS-232, iar la celălalt de tip RS-485. Dacă cele 2 sisteme ar trebui să comunice intre ele serial prin intermediul acestor interfețe, ar trebui să ținem cont că ele sunt:
A. Compatibile
B. Incompatibile Justificare.
184. Specificația electrică pentru standardul de comunicație serială RS-485 indică faptul că se utilizează o modalitate de semnalizare zisă:
A. Simetrică
B. Asimetrică
C. Diferențială
186. Standardul de comunicație serială RS-485 este descris ca fiind unul adecvat si pentru o comunicație:
A. Punct la punct
B. Multi punct
187. In cazul unei comunicații seriale asincrone timpul (durata) de bit este, prin raportare la rata baud (viteza de comunicație):
A. Direct proporțional
B. Invers proporțional
188. Principial, perifericul de tip UART al unui microcontroler din familia AVR 8 biți si nu numai, destinat comunicației seriale asincrone, este realizat in jurul unui circuit numeric secvențial sincron de natura unui:
A. Registru de numărare
B. Registru de stare
C. Registru de deplasare
189. Diferența intre o comunicație serială half-duplex si una full-duplex intre două microcontrolere este dată de:
A. Posibilitatea unuia din microcontrolere doar de a emite
B. Posibilitatea de a emite si a recepționa in același timp
C. Posibilitatea unuia din microcontrolere doar de a recepționa
190. In cazul in care ar trebui să vizualizăm/interpretăm, in cazul unei depanări, informația vehiculată prin intermediul unui port serial asincron (de exemplu AVR UART) trebuie să ținem seama că primul bit de date serializat este:
A. MSb-ul
B. LSb-ul
191. Pentru standardul RS-232, denumirile „mark” si „space” identifica si definesc de fapt:
A. Rata baud
B. Nivelele logice
193. Dorim să realizăm, intre două sisteme cu microcontrolere, o comunicație serială bidirecțională, half-duplex, conform standardului RS-485. Principial am avea nevoie doar de:
A. 4 fire
B. 2 fire
C. 3 fire Justificare.
194. Care din următoarele tipuri de magistrale seriale, întâlnite si la microcontrolere, este cel mai utilizat în industria automobilului:
A. I2C
B. CAN
C. SPI
195. Magistralele seriale SPI si I2C (TWI la AVR) pot fi caracterizate ca niște magistrale
A. Asincrone
B. Sincrone Justificare.
196. Semnalele de ieșire pentru o magistrală serială I2C (TWI la AVR) sunt descrise ca ieșiri de tip:
A. Tri-state
B. Cu colector(drenă) in gol
C. Normale (totem-pole)
197. Un microcontroler din familia AVR subfamilia XMEGA, are spre deosebire de toate celelalte subfamilii si un:
A. Convertor analog numeric
B. Convertor numeric analogic
{"name":"MM4", "url":"https://www.quiz-maker.com/QPREVIEW","txt":"Testați-vă cunoștințele despre microcontrolere și tehnici de convertire analog-numerică în acest test cu 47 de întrebări captivante.Fiecare întrebare este concepută pentru a evalua nu doar informațiile teoretice, ci și aplicarea practică a conceptelor în proiectele cu microcontrolere.","img":"https:/images/course3.png"}