Dohányzás Erdélyben

Melyik fejedelem idején jelent meg a dohány/dohányzás Erdélyben?
0%
0
János Zsigmond
0%
0
I. Apafi Mihály
0%
0
Bethlen Gábor
A dohány már a 17. században teret hódított Erdélyben. Bethlen Gábor nem állhatta a dohányfüstöt, és II. Rákóczi György sem élt dohánnyal. I. Apafi Mihályról viszont azt jegyezték fel, hogy szenvedélyes dohányos volt, talán túl sokat is szívott. Vajon ki próbálta meg először szabályozni a dohányzást/a dohánnyal való élést?
0%
0
Bethlen Gábor
0%
0
I. Rákóczi György
0%
0
I. Apafi Mihály
A katonát és a dohányt mindig szoros kapcsolat fűzte egymáshoz. A szigorú tiltások ellenére is a pipa a huszárok elmaradhatatlan társává vált a 18. századra. Milyen lehet az oka, hogy szemet hunytak a katonák dohányzása felett?
elveri az éhséget
enyhíti a fogfájást
fertőtlenítő hatása van a kolerával szemben
feszültségoldó hatása miatt
A képen látható pipák közül melyik az úgynevezett tajtékpipa?
0%
0
 
0%
0
 
0%
0
 
0%
0
 
A dohány fogyasztásának több formája is volt a történelem folyamán. Vajon az alábbi idézet melyiket magyarázhatja? A dohányzás egyik ősi formája, a legkezdetlegesebb formája a kukoricalevélbe csomagolt dohány volt. Európában először a Spanyol Királyságban jelent meg, majd innen terjedt tovább Portugáliába és Franciaországba. Használata lassan terjedt el, és a 19. században volt a legnépszerűbb. A cselekvést jelölő kifejezést az addigi szipák/szipákolás helyett Vörösmarty Mihály ajánlotta 1837-ben.
cigarettázás
szivarozás
tubákolás
bagózás
A 19. század második felében még jelentős bevételi forrást jelentett a város lakóinak a dohánytermesztés. Az 1860-as években az 516 háztartásban élő mintegy 2850 szentgyörgyi lakosból 330-nak nyújtott megélhetést a dohány. 1866-ban 314 nevet olvashatunk a termelési engedéllyel rendelkezők lajstromán, míg egy 1877-es feljegyzés szerint 91 szentgyörgyi lakos kapott "tubák ültetésére szabadalmat". A dohányjövedéki kihágásokat ugyanakkor szigorúan büntették, Kováts Józsefet 1869-ben 1050 forintra bírságolták meg. Ez arányaiban ez mekkora összeg volt?
több volt, mint polgármester éves fizetése
a polgármester havi fizetésének felelt meg
egy termeléssel foglalkozó család havi jövedelmének felelt meg
Erdélyben a dohánytermesztés már a 17. században meghonosodott. A századvégi összeírásokból az is derül ki, hogy Háromszéken igen jelentős a dohányosok száma. Székelyföld területén már a 18. században is két fő csomópontja volt a dohány termelésének: Marosszék és Háromszék. Sepsiszentgyörgy története pedig még gyár megalapítása előtt összefonódott a dohánnyal és dohánytermesztéssel. Egykoron a manapság már a város részét képező Szemerja falu híres dohánykertész településnek számított. Korabeli történészek szerint Erdélyben a szemerjai volt a leghíresebb dohány, de a 19. század második felében fokozatosan mégis eljelentéktelenedik. Mivel magyarázható a termelés visszaszorulása?
hanyatlott a kereslet a dohányipari termékek iránt
a betegségmegelőző kampányok
a nagyipari termelés nyomán a kistermelők kiszorultak a piacról
a filoxéra pusztított az ültetvényeken
1897-ben alapítják a sepsiszentgyörgyi dohánygyárat. A Magyar Dohányjövedék keretében működő üzemnek kezdetben nem volt megfelelő épülete, ezért néhány évig egy éppen akkor felépülő bérházat, a mai városháza épületét vették bérbe. 1897 novemberében 80 munkással kezdte meg működését az üzem, amely aztán a következő évtizedben fokozatosan saját épületeteket kap. Vajon mi motivált leginkább a gyár létesítését?
a szemerjai dohánytermesztés felvirágoztatása
az elvándorlás megállítása, a helyi munkaerő lekötése
a hagyományok ápolása
Története során több mint 20 féle cigaretta készült a gyárban. Melyik cigaretta márkákat gyártotak a szentgyörgyi létesítményben?
0%
0
 
0%
0
 
0%
0
 
0%
0
 
A dohányzás európai tiltása egyidős annak elterjedésével. Láttuk, hogy Erdélyben már a 17. század második felétől szabályozták! Kezdetben viszont nem is annyira egészségügyi meggondolásokból tiltották, hanem inkább vallási, politikai, kulturális vagy gazdasági okokból. Az első erdélyi szabályozásban is inkább a kincstár gyarapodásának a reményében adóztatták meg a dohánnyal kereskedőket. Csak a 20. század folyamán lett általánosan ismert és elfogadott a dohányzás egészségkárosító volta. A függőséget okozó nikotin vajon mennyi idő alatt ürül ki teljesen a vérből?
2 óra
8 óra
48 óra
72 óra
0
{"name":"Dohányzás Erdélyben", "url":"https://www.quiz-maker.com/QJV5DUNS9","txt":"Melyik fejedelem idején jelent meg a dohány\/dohányzás Erdélyben?, A dohány már a 17. században teret hódított Erdélyben. Bethlen Gábor nem állhatta a dohányfüstöt, és II. Rákóczi György sem élt dohánnyal. I. Apafi Mihályról viszont azt jegyezték fel, hogy szenvedélyes dohányos volt, talán túl sokat is szívott. Vajon ki próbálta meg először szabályozni a dohányzást\/a dohánnyal való élést?, A katonát és a dohányt mindig szoros kapcsolat fűzte egymáshoz. A szigorú tiltások ellenére is a pipa a huszárok elmaradhatatlan társává vált a 18. századra. Milyen lehet az oka, hogy szemet hunytak a katonák dohányzása felett?","img":"https://cdn.poll-maker.com/71-3219785/sepsiszentgyorgyi-dohanygyar.jpeg?sz=1200-00000011651000005300"}
Powered by: Quiz Maker