yellow
Mensenrechtentest West

VisualPlat-3

Op je mobiel? Kantel het scherm!

 

Goed dat je meedoet!

Vind je dat alles gezegd moet kunnen worden? Of is de strijd tegen discriminatie belangrijker? Doe de mensenrechtentest van Who’s Right en ontdek jouw profiel!

De test heeft 16 stellingen. Door te kiezen uit twee opties geef je aan hoe jij erover denkt.

LET OP: Het gaat er dus niet om te checken hoe goed jij de wet kent. Het gaat erom wiens recht jij in deze moeilijke situaties belangrijker vindt.

 

Veel plezier!

 

Kimberley heeft getweet dat ze "gek wordt van die moslims met hun rare feestjes. En ook van christenen en joden. Allemaal herrie makende gekken." Het bericht is 57.000 keer bekeken en 3200 keer gedeeld. Het leidt tot veel ophef in de buurt.
Ze mag dit zeggen. En kennelijk raakt ze een snaar.
Dit soort opmerkingen moet je niet op internet plaatsen: gelovige mensen kunnen zich erdoor gekwetst voelen.
Popkoor Swingin' in the West wijst Linda af bij de selectie omdat ze halfzijdig verlamd is. De vrouw kan uitstekend zingen, maar volgens het koor kan zij niet swingen.
Linda moet de kans krijgen te bewijzen dat je met een rolstoel kan swingen.
Het koor mag zelf beslissen wie er wel en niet bij hen past.
De rappers van DamskoWestPosse willen op een poppodium in West een nummer rappen met de zin "De homo's hebben de sfeer verpest/ voor de echte mannen uit West". Homo-belangenvereniging COC protesteert hiertegen. Wat moet podium Mozaïek doen?
Moet kunnen. Het zijn maar woorden.
Deze teksten horen niet thuis op een muziekpodium in Amsterdam-West. DWP mag die tekst niet zingen.
Noa heeft er genoeg van dat ze op straat door vreemde mannen wordt nageroepen. Ze besluit om stiekem foto’s te maken van de mannen die dit doen, en ze te publiceren op Instagram. De foto’s gaan viral.
Go Noa!
Dit moet Noa niet doen. Je mag niet zomaar foto’s van anderen online zetten.
Een banketbakker op de Jan Evertsenstraat adverteert met "Bruidstaarten voor elk huwelijk". Een lesbisch stel bestelt een taart met twee marsepeinen vrouwtjes. De bakker weigert, omdat hij een probleem heeft met het homohuwelijk.
Als de bakker dit zo voelt, moet hij de taart niet bakken.
Dit is discriminatie. Hij moet gewoon bakken.
Bij een ongeluk op het Bos en Lommerplein botst de 8-jarige Morgan met zijn fiets tegen de tram. Hij wordt met spoed naar het OLVG-West gebracht. De chirurg adviseert een bloedtransfusie. Zijn ouders willen dit niet, omdat het in strijd is met hun geloof. Wat moeten de artsen doen?
De artsen moeten toch een bloedtransfusie geven. Dit is volgens hen de beste behandeling.
Als de ouders beslissen dat zij willen leven naar hun geloofsregels, moet hij een andere behandeling krijgen.
Religieuze scholen doen mee aan een Amsterdamse debatwedstrijd. Na het debat dansen de leerlingen op muziek van Miley Cyrus. Volgens een docent is het dansen op popmuziek in de religie verboden. Hij haalt zijn klas van het podium af.
De docent mag dit doen als dat de regels van zijn geloof zijn.
De docent mag dit niet doen. De leerlingen beslissen zelf wel of ze willen dansen.
Een aantal verontruste buurtbewoners in Westerpark heeft ontdekt dat er een veroordeelde pedofiel na zijn gevangenisstraf een woning heeft gekregen in hun wijk. Ze willen posters ophangen om de andere bewoners te waarschuwen.
Terecht. Veiligheid van de kinderen gaat voor alles.
De man heeft recht op privacy.
Berend heeft een naaktfoto verspreid van Willems zus. Willem breekt Berends been. Berend doet aangifte van mishandeling. De rechter is vrouw. Berend maakt bezwaar: volgens hem is zij als vrouw bevooroordeeld.
Berend heeft gelijk. Discriminatie ligt hier op de loer.
Berend heeft ongelijk. In Nederland krijgt iedereen dezelfde rechters, sekse speelt daarbij geen rol.
Voor een televisieprogramma worden vrouwen in burqa's op straat gevolgd en tot aan hun huis gefilmd. De vrouwen vinden dit hinderlijk. Wat vind jij hiervan?
Die filmploeg mag geen inbreuk maken op de privacy van de dames.
De filmmakers moeten hun documentaire kunnen maken. Zij hebben het recht om informatie te vergaren en hun creativiteit te uiten zoals zij dat willen.
Groep 8 van openbare basisschool De Kersengaard bezoekt deze week een synagoge, een kerk en een moskee. Sommige ouders houden hun kind thuis: als ongelovigen maken zij bezwaar tegen de excursies. Wat vind je van de keuze van deze ouders?
Dit hoort niet en leidt tot onverdraagzaamheid.
Ouders hebben het recht hun kinderen thuis te houden als een excursie niet met hun opvattingen strookt.
Bij een proefwerk stelt een leraar de volgende vraag: "Betoog dat de Turkse president Erdogan een dictator is". Mehmet weigert de vraag te beantwoorden. Volgens hem zaait de leraar zo haat tegen de Turkse natie.
Als de leraar vindt dat je daar een betoog over kan schrijven, mag hij dat vragen.
Mehmet heeft een punt. Een proefwerk hoort neutraal te zijn.
In een televisieprogramma zijn grove grappen gemaakt over christenen, joden en moslims. Mara en John hebben hier een heftige discussie over. Wie heeft gelijk?
Mara: je moet overal grappen over kunnen maken. Hoe grof ze ook zijn.
John: het respecteren van godsdienst is belangrijker dan het maken van een grap.
Kunstenaarscollectief Shocking Angels wil voor een protestants kerkgebouw een show houden waarin zij naakt en met engelenvleugels kruisen verbranden, keppeltjes opeten en korans in kokend water gooien. Diverse religieuze organisaties maken bezwaar, hun leden zijn geschokt.
Shocking Angels mag dit doen, als dit voor hen belangrijk is.
Gelovigen worden hierdoor onnodig gekwetst. Dit hoort niet thuis in de openbare ruimte.
Brian, Amsterdammer van Surinaamse afkomst, rijdt een grote dure auto en wordt naar zijn mening wel erg vaak aangehouden door de politie. Brian wil hierover een klacht indienen: wat vind je het beste argument?
Argument 1: Brian heeft recht op privacy. Hij hoeft niet steeds in zijn auto te laten kijken.
Argument 2: Brian is slachtoffer van etnische profilering. Als hij een blanke man in een pak was, zou niemand hem aanhouden.
In Amsterdam-West circuleert een religieus pamflet. "Drie miljard gelovigen zijn het erover eens dat homoseksualiteit walgelijk is. Help deze ziekte de wereld uit."
Dit soort haatzaaiende pamfletten moet meteen worden verboden.
Extreme uitspraken horen nu eenmaal bij een vrije samenleving.
E-mail (wij sturen je maximaal 2 mailtjes en delen je adres niet met anderen):
{"name":"De Who's Right Mensenrechten test", "url":"https://www.quiz-maker.com/QNYKG40","txt":"In een televisieprogramma zijn grove grappen gemaakt over christenen, joden en moslims. Mara en John hebben hier een heftige discussie over. Wie heeft gelijk?","img":"https://cdn.poll-maker.com/22-870869/visualplat-3.png?sz=1200-00566000000879905300"}
Powered by: Quiz Maker