Års- och hållbarhetsredovisningen 2021

A vibrant and modern office environment illustrating sustainability efforts, with greenery and technology, reflecting the themes of energy, climate impact, and corporate responsibility.

Mälarenergi Års- och Hållbarhetsquiz 2021

Testa din kunskap om Mälarenergi och dess hållbarhetsinitiativ genom vår interaktiva quiz! Den här quizzén utforskar den integrerade års- och hållbarhetsredovisningen för 2021 och de utmaningar och framsteg som Mälarenergi har gjort.

Se hur mycket du vet om:

  • Hållbarhetsmål kopplade till Agenda 2030
  • Effekterna av pandemin på arbetslivet
  • Investeringar och avkastning för 2021
16 Questions4 MinutesCreated by EngagingEnergy25
Välj ett lagnamn
1. Årsredovisning för koncernen och hållbarhetsredovisning har slagits ihop till en rapport: Därmed blir hållbarhetsredovisningen en integrerad del av årsredovisningen och den finansiella informationen. Vad är fördelarna med det? (Flera alternativ kan vara rätt)
A) Styrelsen behöver bara skriva under en rapport istället för två
B) Enkelt för läsaren då all information är tillgänglig I en rapport
C) Rapporten minskar I omfång totalt sett eftersom upprepningar kan undvikas I högre grad
2. Under 2021 antog vår styrelse en ny långsiktig strategi som utmynnar I 11 mål. Strategin bygger bl.a. på målsättningarna I Agenda 2030. Flera av målen har betydelse för Mälarenergi genom att vi påverkar dem och därmed kan bidra till att de uppnås. Tre av målen är återkommande kopplat till flera av våra väsentliga hållbarhetsområden, vilka då?
A) Mål 7: Hållbar energi för alla, mål 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur samt mål 12: Hållbar konsumtion och produktion
B) Mål 7: Hållbar energi för alla, mål 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur samt mål 13: Bekämpa klimatförändringarna
C) Mål 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur samt mål 13: Bekämpa klimatförändringarna samt mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald
3. Hur har pandemin påverkat Mälarenergis syn på framtidens arbetsliv?
A) Det går lika bra att ha digitala möten via Teams.
B) Alla medarbetare bör vara fysiskt på sin arbetsplats minst 2 dagar I veckan.
C) Mälarenergi har nu ett mer flexibelt förhållningssätt till var medarbetarna utför sitt arbete och öppnar upp för distansarbete där det är möjligt.
4. Vilken hållbarhetsfråga ligger I topp när vi ber våra kunder rangordna våra väsentliga hållbarhetsområden?
A) Klimatfrågan
B) Säkra och trygga leveranser med hög tillgänglighet
C) Vikten av rent vatten/Ren Mälaren
5. Vad är syftet med den visselblåsarfunktion som infördes på Mälarenergi den 1 december 2021? (Flera alternativ kan vara rätt)
A) Leva upp till lagkrav
B) Öppnar upp för alla (medarbetare, leverantörer m fl. intressenter) att kunna rapportera misstänkta oegentligheter
C) Förebygga risker och begränsa eventuella skador I tid
6. Att bidra till minskad klimatpåverkan är en av de viktigaste hållbarhetsfrågorna för Mälarenergi, vad är den största utmaningen för oss?
1. Plasten I avfallsbränslet
2. Den egna energianvändningen
3. Energiförluster vid distributionen av el och fjärrvärme
7. Totalt bidrog Mälarenergis verksamhet till att 676 500 ton koldioxidekvivalenter kunde undvikas att släppas ut under 2021. Hur stor är den undvikna klimatpåverkan som Mälarenergi ger upphov till, räknat som undvikna utsläpp dividerat med tillförda utsläpp? Se Klimatbokslut 2021 publicerat på Mälarenergis hemsida.
A) 2,9
B) - 1,0
C) - 2,9
8. Mälarenergi bedriver sedan flera år ett aktivt uppströmsarbete. Trots det har slamkvalitén försämrats under 2021 och andelen återvunnet slam från reningsverket minskat, varför det?
A) Svårigheter att hitta mottagare av slam
B) Nya industrianslutningar försvårar
C) Våra arbetsrutiner har brustit
9. Vad händer med den rötgas som produceras vid vårt avloppsreningsverk Kungsängsverket?
A) Den förbränns
B) Den lagras för framtida bruk
C) Den används som rågas för produktion av fordonsgas (biogas)
10. På Mälarenergi arbetar vi systematiskt och förebyggande med att minska riskerna I vår arbetsmiljö. Trots det så finns en hel del risker att förhålla sig till beroende på vilka arbetsuppgifter man har. Vilka är de vanligast förekommande arbetsmiljöriskerna för kontorspersonal på Mälarenergi?
A) Elsäkerhet, trafik och falla/snubbla
B) Träffas av fallande föremål samt kemiska hälsorisker
C) Organisatorisk arbetsmiljö och stillasittande arbete
11. Att ha koll på sin leverantörskedja blir allt viktigare, på vilket sätt bidrar det till Mälarenergis hållbarhets arbete? (Flera alternativ kan vara rätt)
A) Minskar risken att vår indirekta påverkan genom våra leverantörer utgör en belastning med avseende på arbetsmiljö och arbetsrätt, mänskliga rättigheter eller miljöpåverkan.
B) Genom att ställa t ex miljökrav på våra leverantörer bidrar vi till att driva utvecklingen mot ökad hållbarhet.
C) Minskar risken för lagöverträdelser och oseriösa samarbeten
12. Koncernens omsättning kommer till största delen från fjärrvärme, elhandel och elnät. Den ökade med 21 % för 2021 jämfört med 2020. Vad var koncernen nettoomsättning 2021?
A) 3 604 mnkr
B) 2 977 mnkr
C) 3 706 mnkr
13. Balansomslutningen ger en bild av vad företagets tillgångar och skulder uppgår till, vår koncerns balansomslutning uppgår till 11 004 mnkr. Koncernens balansomslutning växer bland annat I och med att vi investerar. Totalt investerade vi för 741 mnkr under 2021. Fibra och Stadsnät gör medvetna satsningar på till exempel landsbygden motsvarande 10 mnkr, hur mycket investerade de totalt?
A) 13 mnkr
B) 41 mnkr
C) 54 mnkr
14. Enligt Mälarenergis ägardirektiv ska vi uppnå en genomsnittlig avkastning om 5 % för 2021. Förra året var ett rekordår men året innan det hade vi många utmaningar, t ex ett längre stillestånd vid Block 6. Vad blev koncernens genomsnittliga avkastning 2021?
A) 5,6 %
B) 6,6 %
C) 4,4 %
15. Ett bolags ägare, I vårt fall Västerås Stadshus AB, har möjlighet att ta ut utdelning ur bolaget. Dessa pengar kan finansiera investeringar I viktig verksamhet såsom äldreomsorg eller barnomsorg. Ägardirektivet styr hur mycket utdelningen ska vara och styrelsen föreslår utdelningen, hur mycket föreslog styrelsen, baserat på 2021 års resultat, att det skulle vara?
A) 117 mnkr
B) 68 mnkr
C) 118 mnkr
{"name":"Års- och hållbarhetsredovisningen 2021", "url":"https://www.quiz-maker.com/QPREVIEW","txt":"Testa din kunskap om Mälarenergi och dess hållbarhetsinitiativ genom vår interaktiva quiz! Den här quizzén utforskar den integrerade års- och hållbarhetsredovisningen för 2021 och de utmaningar och framsteg som Mälarenergi har gjort.Se hur mycket du vet om:Hållbarhetsmål kopplade till Agenda 2030Effekterna av pandemin på arbetslivetInvesteringar och avkastning för 2021","img":"https:/images/course8.png"}
Powered by: Quiz Maker