A Föld napja - Kitől származik az idézet?

„Ültess fát! Hogyha mást nem, lombot ád. Árnyékában megpihenhetsz, gondot ő visel reád. Jó tavasszal nyit virágot, messze érzed illatát. Kis madárka száll reája, ingyen hallgathatod szavát. Ültess fát!”
Mikszáth Kálmán: Ültess fát!
Jókai Mór: Ültess fát!
József Attila: Ültess fát!
„Bő, zöld szoknyában, széles terebéllyel mesékről álmodom, ha jő az éjjel. A lombjaim közt almák aranya. Mindig csak adnék, én, örök anya.”
Kosztolányi Dezső: Fák beszéde
Madách Imre: Fák éneke
Babits Mihály: Fák dala
„Nincs nekem kedvenc virágom, melyik szebb, nem prédikálom. Mind szeretem én a fákat, amennyit csak szemem láthat. Szeretem, ó a fanépet, a fák is oly szépek, szépek. Nem mások ők, nézz csak rájok: Égig érő zöld virágok.”
Ady Endre: Virágok
Arany János: Virágok
Szép Ernő: Virágok
„Ha bükklevelecskét bont a Tavasz, s ágakban nedv kering; Ha fény fut az erdei vadvizeken, s facsúcsot szél legyint; Ha jól kilépsz, s izlelgeted a csípős hegyi levegőt- Akkor gyere! Hozzám visszagyere! És mondd: Mily szép ez a föld!”
J. R. R. Tolkien
J. K. Rowling
George R. R. Martin
„A világ olyan gyönyörű, hogy egyre nagyobb felelősség embernek lenni.”
Márai Sándor
Szabó Magda
Janikovszky Éva
„A kisebb tó, a fok mögött. A nagy víz hajdan erre járt. Levendula-mezők között látni a geológiát.”
József Attila: Balaton
Szabó Lőrinc: Balaton
Nemes Nagy Ágnes: Balaton
„Messze, hol az ég a földet éri, A homályból kék gyümölcsfák orma Néz, s megettök, mint halvány ködoszlop, Egy-egy város templomának tornya.„
Radnóti Miklós: Alföld
Petőfi Sándor: Alföld
Vörösmarty Mihály: Alföld
„Micsoda gondolatból alkothatta Isten a virágot? Hiszen ha csak bezöldíteni akarta a földet, csupa fűvel is bezöldíthette volna. De mennyi szép virágot vegyített a fű közé! A pirinkó nefelejcstől mind a rózsáig mennyi ezer és ezerféle alakú és színű virág nyílik mindenütt, ahol emberi láb nem tapossa el! A rózsa talán mégis a legszebb. De a liliom meg csupa rejtelem. Honnan veszi a liliom azt a csodás tisztaságú fehérségét? A földből? A föld fekete. És miért szeret elrejtőzötten élni? Ha útfélre ültetik, soványka marad, fejletlen. Ha félreültetik a kert zugába, nemes, szép formában magasra növekedik. Levele szélesebb, zöldebb, virága nagyobb. Miért? És nappal zárva van az illata. Mintha titkolná a keble kincseit. Közel kell hajolni hozzá, közeles-közel, hogy valamit érezhessünk a leheletéből. Ám éjjel, sötétben, a csillagok csöndességében ébren van az az egy virág. A fehérsége szinte fénylik a sötétben, és édes-finom illattal árasztja el a kertet. Mért titkolódzik nappal? Miért illatozik éjjelen? Mért fehérebb? illatosabb más virágoknál?”
Gárdonyi Géza: Isten rabjai
Jókai Mór: Aranyember
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője
„Ha hátizsákos embereket látok kirajzani a hegyekbe, olyan boldog vagyok, mintha ajándékot kapnék… Szeretnék mindenkit megmozgatni s kilódítani ebből a füstös, fulladt, gyűlölködő és irigykedő városból. Menjetek ki a természetbe s ismerjétek meg egymást ott, ahol az ember őszinte lesz, mint a növény s az édes, szép mezei állat."
Fekete István: Tüskevár
Móricz Zsigmond: Gyalogolni jó
Szabó Magda: Álarcosbál
„Nézz csak körül, most dél van és csodát látsz, az ég derűs, nincs homlokán redő, utak mentén virágzik mind az ákác, a csermelynek arany taréja nő s a fényes levegőbe villogó jeleket ír egy lustán hősködő gyémántos testű nagy szitakötő."
Radnóti Miklós: Június
Petőfi Sándor: Nyár
Kosztolányi Dezső: Mező
„Nem mindenre a természet, az anyaföld tanít-e minket? A földnek szíve van. Aki ráborul s fülét odaszorítja közös tápláló anyánk barna testéhez, rejtélyes dobogást hall alant, mintha egy óriási kalapács tompa ütései volnának, száz mérföldnyire mélyen belsejében; a szíve dobogása az. A föld gondolkozik is. Gondolatai a virágok. Avagy honnan van az, hogy ez elhagyott rengetegben, hová emberi kéz nem ültette, hová madár sem viszi a magvát, egy nap ezer meg ezer soha nem látott színű és alakú virág támad magától? A föld költészete ez! Az ő új gondolatai! És ha gondolkozik, ha szíve van, érezni is kell tudnia, bánatának, örömének lennie. Nagy szárazság idején keble fölrepedezik s mint a szenvedő anya emlőin a gyermek, növényzete elsínylik, elsatnyul, míg ellenben harmatos hajnalon egész valója vidám mosoly. És növényzete: a virágok, fák, füvek is mind éreznek, mind gondolkoznak, s mindnyáját összekapcsolva tartja a szeretet nagy eszméje. A földet szereti növényzete, ő pedig a felhőt és napsugárt."
Jókai Mór: Névtelen vár
Wass Albert: Tizenhárom almafa
Mikszáth Kálmán: Lapaj, a híres dudás
"A hallgatózó kert alól a fa az űrbe szimatol, a csend törékeny és üres, a rét határokat keres."
Rakovszky Zsuzsa: Öregkor
Pilinszky János: Őszi vázlat
Szabó Lőrinc: Este
0
{"name":"A Föld napja - Kitől származik az idézet?", "url":"https://www.quiz-maker.com/QPM119M","txt":"„Ültess fát! Hogyha mást nem, lombot ád. Árnyékában megpihenhetsz, gondot ő visel reád. Jó tavasszal nyit virágot, messze érzed illatát. Kis madárka száll reája, ingyen hallgathatod szavát. Ültess fát!”, „Bő, zöld szoknyában, széles terebéllyel mesékről álmodom, ha jő az éjjel. A lombjaim közt almák aranya. Mindig csak adnék, én, örök anya.”, „Nincs nekem kedvenc virágom, melyik szebb, nem prédikálom. Mind szeretem én a fákat, amennyit csak szemem láthat. Szeretem, ó a fanépet, a fák is oly szépek, szépek. Nem mások ők, nézz csak rájok: Égig érő zöld virágok.”","img":"https://www.quiz-maker.com/3012/images/ogquiz.png"}
Powered by: Quiz Maker