THE COMPANIES & ASSOCIATIONS CODE
Embrace changes, choose your timing!
WELKOM!
Zoals u wellicht al weet, heeft het vennootschapsrecht
op 1 mei 2019 grote veranderingen ondergaan.
Alle bestaande vennootschappen zullen hun statuten
moeten aanpassen aan het nieuwe
Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.
Om u te helpen beslissen waarom en wanneer deze aanpassing door te voeren,
heeft KOAN LAW FIRM een QUIZ opgesteld
die een aantal kernvragen omvat om de beste keuze te maken!
Gelieve het vakje aan te kruisen teneinde uw kennisname van en aanvaarding met onderstaande informatie te bevestigen:
- De informatie weergegeven in onze vragenlijst betreft geen juridisch advies van Koan Law Firm.
- De inhoud van deze vragenlijst is en blijft eigendom van Koan Law Firm en mag in geen enkel geval gebruikt of gekopieerd worden zonder voorafgaande toestemming van Koan Law Firm.
- De door u verstrekte gegevens in het kader van deze vragenlijst mogen door Koan Law Firm gebruikt worden in overeenstemming met ons PrivacyBeleid, dat u hier kan consulteren.
Bevatten de statuten of een overeenkomst (bv. Een managementovereenkomst of aandeelhoudersovereenkomst) beperkingen inzake de aansprakelijkheid van de zaakvoerder(s)?
Toelichting: Het nieuwe WVV laat toe, via een aanpassing van de statuten, om de procedure voor de overdracht van aandelen aan derde partijen vrij te bepalen.
Toelichting: een inschrijvingsrecht laat de houder ervan toe om een bepaald aantal aandelen van de vennootschap te verwerven tegen betaling van een vaste prijs gedurende een welbepaalde periode. Een converteerbare obligatie laat de ontlener van het geld aan de vennootschap toe om het bedrag van zijn lening in aandelen van de vennootschap om te zetten eerder dan om de terugbetaling van het geld te verzoeken.
Toelichting: het nieuwe WVV laat toe om aan het bestuursorgaan de bevoegdheid toe te kennen om aandelen uit te geven (tot aan een welbepaald plafond), en om dienovereenkomstig de vereiste aanpassing van de statuten in het licht van voormelde uitoefening te laten acteren.
Toelichting: Vanaf nu kunnen de statuten van een BV, onder bepaalde voorwaarden, aan een aandeelhouder toelaten om “het schip te verlaten” door zijn aandelen te laten verwerven door de vennootschap.
Toelichting: Het nieuwe WVV laat toe om, onder bepaalde voorwaarden, de uitsluiting van een aandeelhouder van de vennootschap wegens gegronde reden te voorzien in de statuten, ingevolge waarvan zijn aandelen door de vennootschap zullen worden verworven.
Toelichting: in het huidige W.Venn. Is deze drempel vastgelegd op 1/5de.
Toelichting: overeenkomstig het huidige W.Venn. Kan het mandaat van een statutaire zaakvoerder enkel worden herroepen wegens dringende reden. Het nieuwe WVV voorziet dat de algemene vergadering ten allen tijde zijn mandaat kan herroepen wegens gegronde reden (dwingende bepaling).
- aandelen met verschillende dividendrechten?
- aandelen met verschillende stemrechten (mogelijkheid om aandelen zonder stemrecht te creëren)?
- aandelen met verschillende rechten in de liquidatiebonus?
Bv. Jan vertegenwoordigt de vennootschap AdmiSoc voor de uitoefening van haar mandaat als bestuurder van Company NV. Jan is eveneens bestuurder-natuurlijk persoon van Company NV.
Bv. Admisoc en ManaSoc zijn bestuurders van Company NV. Jan vertegenwoordigt zowel AdmiSoc en ManaSoc voor hun mandaat als bestuurders van de vennootschap Company NV.
Toelichting: Vanaf nu kunnen de statuten, van een NV of een BV, voorzien dat de bestuurders niet ad nutum afzetbaar zijn. Echter, wat de statuten ook voorzien, de bestuurders zijn ten allen tijde en in elk geval afzetbaar wegens gegronde reden.
Toelichting: Het nieuwe WVV laat toe om, onder bepaalde voorwaarden, de uitsluiting van een aandeelhouder van de vennootschap wegens gegronde reden te voorzien in de statuten van een BV, ingevolge waarvan zijn aandelen door de vennootschap zullen worden verworven.
Toelichting: Vanaf nu kunnen de statuten van een BV, onder bepaalde voorwaarden, aan een aandeelhouder toelaten om “het schip te verlaten” door zijn aandelen te laten verwerven door de vennootschap.
Tegenvoorbeeld: beantwoord niet meer aan de definitie van een coöperatieve vennootschap, de vennootschap die uitsluitend bestaat voor de toetreding en uittreding van aandeelhouders en/of de verdeling van de kosten en winsten tussen haar aandeelhouders.
Aangezien besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid, naamloze vennootschappen en coöperatieve vennootschappen de meest gebruikte rechtsvormen zijn in België, is deze quiz bedoeld om de meest voorkomende vragen aangaande deze vennootschappen aan te kaarten.
Heeft uw vennootschap een andere rechtsvorm aangenomen en vraagt u zich af wat de impact van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (CSA) op uw vennootschap is?
Dan bieden wij u graag persoonlijke ondersteuning om samen met u na te gaan in hoeverre u, door uw statuten aan te passen, kan genieten van de in de nieuwe wetgeving voorziene mogelijkheden.
Wil u meer weten en een offerte ontvangen? Neem contact met ons op: newcode@koan.law.
Wij horen graag van u.
Het Corporate team