LYS Edebiyat Ödüllü Mini Sınav (ÜYELERİMİZE ÖZEL)

Aşağıdakilerden hangisi Halide Edip ile Reşat Nuri'nin ortak özelliklerinden biri değildir?
Romanlarının bazılarında öğretmen kızları konu almışlardır.
Romanlarında İstanbul ve İstanbul dışındaki mekânlar kullanılmıştır.
İkisinin de bazı romanlarında eski - yeni, nesil çatışmaları anlatılmıştır.
Bazı romanlarında Kurtuluş Savaşı'nı konu almışlardır.
Bazı romanlarını önce İngilizce, sonra Türkçe yazmışlardır.
Toplum hayatını dile getirmek, "mahallî bir edebiyat" yapmak. Bu, şâirin sanatının en önemli özelliğidir. Bunu yapabilmekse, her şeyden önce, kuvvetli bir gözlem ve incelemeye, yani realizmin temellerine dayanır. Mahallî hayat sahnelerini canlı bir şekilde, çevreleri, kişileri, olayları, konuşmaları maddî ve manevî bütün özellikleriyle- oldukları gibi- yaşatabilmek, bir yandan da, tasvir ve öykülemenin kapılarını ardına kadar açmak demektir. Bütün bunlar şairin realist olmasını ve şiirlerinin bu ölçülerle kurul¬masını gerekli kılmıştır. Mahalle Kahvesi, Meyhane, Köse İmam gibi şiirlerinde bütün bunları görmek mümkündür. Yukarıda tanıtılan ve edebiyatımızın en büyük realist manzume yazarı aşağıdaki-lerden hangisidir?
Faruk Nafiz
Halit Fahri
Ziya Gökalp
Mehmet Akif
Tevfik Fikret
(I) Yaşar Kemal, genellikle Çukurova insanını şiirli bir dille anlatmıştır. (II) Tezli roman anlayışına karşı çıkmıştır. (III) Folklor unsurlarından yararlanmış ve güçlü doğa betimlemeleri yapmıştır. (IV) Fakir Baykurt ise içinde doğup yetiştiği köylülerin hayatını yazmıştır. (V) Köyle ilgili sorunları ele aldığı öykülerinde, köylülerin çektikleri sıkıntıları dile getirmiştir. Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bir bilgi yanlışı vardır?
I.
II.
III.
IV.
V.
Şair, "Koca Mustafa Paşa" adlı şiirde bir semtin insan manzarası ve yaşama biçimi üzerinde durur. Semtin meydana gelişiyle, tarihi zaman içinde kazandığı değerleri ifade eder. Bu şiirde, bir toprak parçasının vatan haline gelme macerasını anlatan şair, olaya tarihi perspektiften bakar. Şairde dil zevki, tarih zevkiyle birleşir. Şairde sonsuzluk özlemi ve toplumsal ruh birbi¬rine bağlanmıştır. Şiirlerinde çokça yer alan tarihteki akın ve deniz kavramları birlikte düşünüldüğü zaman sonsuzluk düşüncesinin kay¬nakları da bulunmuş olur. Bu parçada sözü edilen aruzun büyük ismi aşağıdakilerden hangisidir?
Ahmet Haşim
Tevfik Fikret
Yahya Kemal
Mehmet Akif
Cenap Şahabettin
------, Tanzimat'la gelen yanlış Batılılaşmayı toplum katlarından seçtiği çarpıcı kesitler üzerinde yargılamak amacındadır. 1931'de yayınladığı ------ romanında, geleneği ve yozlaşmayı temsil eden iki semti karşı karşıya getirir. Bu duruma, bir bakıma Doğu-Batı çatışması da denilebilir. Roman kahramanı Neriman; yerleşik kültür değerleriyle yetişmiş Fâiz Bey, kendi değerlerinin bilincinde ve bir sentezin eşiğinden geçmekte olan Şinasi, yozlaşan semtin temsilcisi Macit arasında bocalar. Sonunda yazarın tezine uygun olarak, Doğu kültürünün temsilcisi Şinasi'ye döner. Bu parçadaki boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Kiralık Konak – Yakup Kadri
Fatih-Harbiye – Peyami Safa
Aşk-ı Memnû – Halit Ziya
Sinekli Bakkal – Halide Edip
Bu Bizim Hayatımız – Refik Halit
Aşağıdakilerden hangisi “Garip” akımının özelliklerinden biri değildir?
Biçim özelliklerinin ikinci plana itilmesi
Basit bir üslup ve söyleyişin amaçlanması
Sıradan insanların ele alınması
İmgelerden ve sanatlardan kaçınılması
Toplumsal gerçekçiliğin benimsenmesi
Aşağıdaki hangisi Yaşar Kemal’in romanlarından biri değildir?
Teneke
İnce Memed
Orta Direk
Avare Yıllar
Yılanı Öldürseler
Gökte yıldız yerde ışık görülmez / Güneş doğup gündüz olduğu zaman / İnsanoğlu ara yerde sürünmez / Baş koyacak yastık bulduğu zaman Âşık Mahsunî Şerif’in bu şiiriyle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Yalın bir dil kullanılmıştır.
Hece ölçüsüyle söylenmiştir.
Sarma uyak kullanılmıştır.
Halk şiiri geleneğinden yararlanılmıştır.
Ahengi sağlayan ögelerden yararlanılmıştır.
Aşağıdakilerin hangisinde bir bilgi yanlışlığı vardır?
Reşat Nuri, “Kiralık Konak” romanında Tanzimat döneminden başlayarak, kuşaklar arasındaki çatışmayı işler.
Yusuf Atılgan, “Anayurt Oteli” romanında bir kasaba otelinde kâtiplik yapan ve yaşamındaki tekdüzelikten bunalan genci anlatır.
Sabahattin Ali, “Kuyucaklı Yusuf” romanında bir kasabanın toplumsal yapısını, aşk öyküsüyle süsleyerek verir.
Halikarnas Balıkçısı, “Aganta Burina Burinata” romanında küçük yaşta başlayan deniz tutkusunu dile getirir.
Erol Toy, “Toprak Acıkınca” romanında topraksız köylünün geçim sıkıntılarına değinir.
(I) Atilla İlhan, Garip Akımı ve İkinci Yeni şiirine karşı çıkmıştır. (II) Yedi Meşaleciler adıyla tanınan toplumcu gerçekçi şiir akımını başlatmıştır. (III) Şiire yeni bir ses düzeni, coşkulu bir anlatım ve kendisine özgü bir duyarlılık getirmiştir. (IV) Sisler Bulvarı, Yağmur Kaçağı, Ben Sana Mecburum şiir kitaplarındaki şiirleriyle genç şair kuşağını etkilemiştir. (V) Yasak Sevişmek, Elde Var Hüzün kitaplarındaki şiirlerinde divan şiiri ve şarkılardan da yararlanmıştır. Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bir bilgi yanlışı vardır?
I.
II.
III.
IV.
V.
{"name":"LYS Edebiyat Ödüllü Mini Sınav (ÜYELERİMİZE ÖZEL)", "url":"https://www.quiz-maker.com/QPREVIEW","txt":"LYS Edebiyat Seviyeni 10 soruda belirle.","img":"https://cdn.poll-maker.com/15-646519/ornek-videolar2r.jpg?sz=1200-00000000000970305300"}
Powered by: Quiz Maker