Božični kviz

Kdaj in kje so se pojavila prva božična drevesca in s čim so jih krasili?
Prva božična drevesca so se pojavila v 17. stoletju v Strasbourgu oz. na meji med Nemčijo in Švico, ko so ljudje drevesa krasili z jabolki.
Prva božična drevesca so se pojavila 345 p.n.š. v Afriki, tam so ljudje drevesa krasili s krompirjem.
Prva božična drevesca so se pojavila v 1. stoletju v Jeruzalemu, kjer so ljudje drevesa krasili s figami.
Kdo je v Slovenijo prinesel navado krašenja božičnih drevesc, kdaj in kam jo je postavil?
V Slovenijo naj bi navado krašenja dreva prinesel nemški pivovarnar Peter Luelsdorf. Ta naj bi v svoji gostilnici v Ljubljani božično smrečico postavil že leta 1845.
V Slovenijo naj bi navado krašenja dreva prinesel France Prešeren, ki je svoje božično drevo postavil na Prešernovem trgu v Ljubljani 1830. Še danes jo postavljamo na isto mesto.
V Slovenijo naj bi navado krašenja dreva prinesel češki teolog Jan Hus, ki je prišel s tem namenom na slovensko ozemlje po navodilih papeža Janeza XXIII. leta 1415.
Zakaj obešamo in polagamo darila v nogavice?
Polaganje daril v nogavice naj bi še po eni teoriji izhajalo iz 12. stoletja, ko so francoske nune revnim družinam podarjale nogavice, ki so bile napolnjene s sadjem in oreščki.
Polaganje daril v nogavice naj bi po ljudskih bajkah izhajalo iz 5. stoletja p.n.š., ko so španski duhovniki pred spanjem na sveti večer polnili svoje nogavice z različnimi dobrotami, da bi jih imeli po božjem usmiljenju celo leto v izobilju.
Polaganje daril v nogavice izhaja iz 15. stoletja, ko je legendarni izumitelj Peter Florjančič na božič praznoval sto let in v dar prejel sto nogavic, napolnjenih s kovanci.
Iz kje izvira ideja o dobrem možu, ki leti na saneh?
Sani je Božiček dobil leta 1819, ideja o dobrem možu, ki leti na saneh, pa je zrasla na zelniku avtorja Washingtona Irvinga.
Sani je Božiček dobil leta 1519, ideja o dobrem možu, ki pada skozi dimnik, pa je zrasla na zelniku ruskega pisatelja Leva Nikolajeviča Tolstoja, ki je Božička prvič omenil v svojem delu Snežni metež.
Ideja o dobrem možu, ki nosi belo brado in rdečo suknjo je leta 1930 zrasla na zelniku avtorja Karla Grimma, ko je napisal Rdečo kapico in je obžaloval, da ni imela še dedka.
Sprva so bile tradicionalne barve Božična modro-zeleno-zlate. Kdo je ustvaril podobo današnjega Božička?
Dobrodušen in okrogloličen mož v rdeči opravi je zares postal šele leta 1931, ko se je pojavil v božičnih oglasih najbolj priljubljene znamke gaziranih pijač na svetu, potem ko je njegovo podobo ustvaril ilustrator Haddon Sundblom.
Dobrodušen in okrogloličen mož v rdeči opravi je bil pravzaprav škof, ki je vedno nosil rdečo suknjo in je prihajal iz mesta Mira v Mali Aziji (današnji Demre v Turčiji).
Dobrodušen in okrogloličen mož v rdeči opravi je pravzaprav prehajal iz roda v rod. Nihče ne ve točno, kdo je avtor zamisli, a obdržala se je vse do danes.
Kdo se je domislil jelenčka Rudolfa?
Rdečenosega jelenčka so se spomnili v veleblagovnici Montgomery Ward, da bi z njim privabili kupce v nakupovalnico in prodali otroške pobarvanke. Nastal je leta 1939, pod njega pa se je podpisal Robert L. May.
Rdečenosega jelenčka so se spomnili let 1930 na tržnici v Pekingu, ko so v mrzlih zimskih dneh prodali manj kot običajno in so imeli težave s prodajo jelenovega mesa.
Rdečenosega jelenčka so se spomnili v veleblagovnici Bloomingdale's, ko so prodajali novo zimsko kolekcijo ženskih oblek, narejenih iz krzna leta 1950.
Kaj simbolizira božični venec?
Božični venec simbolizira Kristusovo krono, ki jo je nosil med križanjem, medtem ko rdeče jagode predstavljajo njegovo kri. Simbolizira novo življenje in upanje ter vnovično rojstvo.
Božični venec simbolizira neskončno radost in srečo, ki naj nas obdaja celo leto. Simbolizira svetlobo in pozitivo.
Božični venec simbolizira krog življenja, štiri sveče pa predstavljajo štiri letne čase, zato morajo svečke vedno pogoreti do konca, če želimo, da se menjajo. Simbolizira minljivost.
Kdaj se začne advent in kaj izvirno pomeni?
Advent se po cerkvenem običaju začne četrto nedeljo pred božičem in konča na božični večer. Beseda advent (izvirno adventus) prihaja iz latinščine in pomeni prihod oziroma prihaja.
Advent se po tradiciji začne takrat, ko temperature prvič padejo po 0 stopinj C in konča, ko zapade zadnji sneg.
Advent se po slovenski tradiciji začne takrat, ko ljubljanski župan Zoran Jankovič v Ljubljani prižge lučke in če se takrat na Prešernovem trgu zbere najmanj 1000 ljudi.
Kdo je spesnil pesem Sveta noč in kje je bila prvič igrana?
Pod melodijo za pesem Sveta noč (izvirno Stille Nacht), ki jo je spesnil avstrijski katoliški duhovnik in avtor Joseph Mohr, se je podpisal Avstrijec Franz Xaver Gruber leta 1818. Prvič je odmevala leta 1818 v cerkvi Sv. Nikolaja v avstrijski vasici Oberndorf.
Pod melodijo za pesem Sveta noč je skomponiral znani slovenski skladatelj August Ipavec in jo je prvič igral leta 1930 v cerkvici na blejskem otočku.
Pod melodijo za pesem Sveta noč (izvirno Holy Night), ki jo je spesnil angleški glasbenik Elton John elta 1980. Prvič jo je igral v Londonu v Hyde Parku.
Božiček ima v različnih državah različna imena. Kakšna?
Na Norveškem mu pravijo Nisse, na Švedskem Tomte, na Islandiji Jula Sveinar, Italijani ga poznajo pod imenom Babbo Natale, v Franciji pa pere Noel.
Na Norveškem mu pravijo baesj, na Švedskem bajs, na Islandiji kukur, Italijani ga poznajo pod imenom imbarcare a poppa, v Franciji pa caca. (kakec)
Na Norveškem mu pravijo svigermor, na Švedskem svaermor na Islandiji tengdamođir, Italijani ga poznajo pod imenom suocera, v Franciji pa pebelle-mere. (tašča)
0
{"name":"Božični kviz", "url":"https://www.quiz-maker.com/QTF759JPT","txt":"Kdaj in kje so se pojavila prva božična drevesca in s čim so jih krasili?, Kdo je v Slovenijo prinesel navado krašenja božičnih drevesc, kdaj in kam jo je postavil?, Zakaj obešamo in polagamo darila v nogavice?","img":"https://cdn.poll-maker.com/96-4723779/kviz-front.jpg?sz=1200-00000014121000005300"}
Powered by: Quiz Maker