Hizmet pazarlaması 5 ünite çalışma soruları
Hizmet Kalitesi ve Yönetimi Quiz'i
Hizmet sektörü, kalite ölçümünde karşılaşılan zorlukların yanı sıra, müşteri beklentilerini anlamak için kritik bir öneme sahiptir. Bu quiz, hizmet pazarlamasının temel kavramlarını anlamanızı sağlayacak 18 sorudan oluşmaktadır.
Quizde öğreneceğiniz başlıca konular:
- Hizmetin karakteristik özellikleri
- Hizmet kalitesinin ölçümü
- Kalite kontrol yöntemleri
- Hizmet yönetiminde iletişim
Hizmetin daha önce soyutluk, değişkenlik (heterojenlik), bölünmezlik ve dayanıksızlık şeklinde ele alınıp incelenen karakteristik özelliklerinden dolayı, geleneksel kalite kontrol yöntemleri ve değerlendirmeleri hizmet ürünleri için yetersiz kalmakta; bu da, hizmet üreten işletmelerin işini güçleştirmektedir. Bu ifade doğrumumdur?
Doğru
Yanlış
Hizmetin karakteristik özelliklerinin hizmet kalitesinin ölçümünde yarattığı zorluklardan hangisi doğrudur?
A- Öncelikle, soyutluk özelliğinden ötürü sabit bir kalite düzeyine ulaşmak - kesin ve net üretim şartları ve standartları olmadığından - mümkün olmamaktadır.
B- Hizmetin değişkenlik özelliğinden dolayı, onu sunan kişilerin müşterilerle olan etkileşimlerindeki kalite sabit bir düzeyde tutulamamakta ve standartlaştırılamamaktadır.
C- Hizmetin bölünmezlik ve dayanıksızlık özelliklerinin yarattığı zorluklar fiziksel ürün üretenlerden farklı olarak, hizmetin saklanamaması ve hizmet üreticilerinin, üretim ve tüketim arasında bir tampon görevi gören fabrika gibi bir araçlarının bulunmamasıyla ilgilidir.
D- Hizmetin karakteristik özelliklerinden dolayı geleneksel kalite kontrol yöntemlerinin hizmet ürünlerinin kalitesini değerlendirmede yetersiz kalmasının en önemli sonucu, hizmet ürünlerindeki kalite kavramının fiziksel mallara göre çok daha kalitatif ve subjektif olmasıdır.
E- Hizmetin spesifik bir eylemden çok bir ürün olması, hizmet çıktısının sadece çıktıya veya sadece hizmetin sunum sürecinin kalitesine göre değerlendirilmesini olanaksız kılmakta; değerlendirme yapıldığında, bu, gerçek hizmet kalitesini ölçmede yetersiz kalmaktadır.
Hizmet kalitesindeki gelişmenin finansal sonucu nedir
A- Karlılık
B- Müşteri tatmini
C- Onaylamama
D- Performans
E- Değerlendirme
Hizmet kalitesini ölçmek amacıyla geliştirilen modellerden olmayanı hangisidir?
A- Grönroos’un “algılanan toplam kalite modeli”,
B- Parasuraman, Zeithaml ve Berry’nin “SERVQUAL”ı
C- Cronin ile Taylor’un “SERVPERF” modeli
Işleme dayalı kavramsal model”
E- Babakus ve Bollerin “SERVQUAL”
Müşterilerin beklentilerini ifade eden “beklenen kalite” ile hizmet verildikten sonra algılamış oldukları “yaşanan kalite” arasındaki farka dayanmaktadır. Burada müşterinin değer yargısı, modelin merkezini oluşturmaktadır. Hangi modeldir?
A- Grönroos’un “algılanan toplam kalite modeli”,
B- Parasuraman, Zeithaml ve Berry’nin “SERVQUAL”ı
C- Cronin ile Taylor’un “SERVPERF” modeli
D- “işleme dayalı kavramsal model”
E- Babakus ve Bollerin “SERVQUAL”i
Grönroos, “algılanan toplam kalite modelinin olumsuz yönü nedir?
İç faktörlerin, diğer bir ifadeyle, hizmet talebinde bulunanların potansiyel kalite değerlendirmeleri ile hizmeti sunan kişinin potansiyel kalite değerlendirmesi arasındaki farkın, sunulan kalitenin değerlendirilmesine olan yansımasını ihmal etmektedir.
Dış faktörlerin, diğer bir ifadeyle, hizmet talebinde bulunanların potansiyel kalite değerlendirmeleri ile hizmeti sunan kişinin potansiyel kalite değerlendirmesi arasındaki farkın, sunulan kalitenin değerlendirilmesine olan yansımasını ihmal etmektedir.
Dış faktörlerin, diğer bir ifadeyle, hizmet talebinde bulunanların potansiyel kalite değerlendirmeleri ile hizmeti sunan kişinin potansiyel kalite değerlendirmesi arasındaki farkın, sunulan kalitenin değerlendirilmesine olan yansımasını ihmal etmemektedir.
Dış faktörlerin, diğer bir ifadeyle, hizmet talebinde bulunanların potansiyel kalite değerlendirmeleri ile hizmeti alan kişinin potansiyel kalite değerlendirmesi arasındaki farkın, sunulan kalitenin değerlendirilmesine olan yansımasını ihmal etmektedir.
Hiçbiri
Hizmet kalitesinin ölçümüne ilişkin olarak yapılan çeşitli çalışmalardan, 1985 yılında geliştirilen ………modeli, diğer adıyla “fark analizi”, uygulamada yaygın olarak kullanılan modeldir. Parasuraman, Zeithaml ve Berry tarafından çeşitli araştırmalar sonucunda geliştirilen bu model, hizmet kalitesi anlayışına genel bir bakış açısı getirmeye yönelik olup, onaylamama paradigması anlayışına dayanmaktadır. Boşluğa ne gelmelidir?
A- SERVQUAL
B- SERVPERF
C- Algılanan toplam kalite modeli
D- Hiçbiri
E- Hepsi
SERVQUAL modelinde hizmeti sunan veya pazarlayan işletme ile ilgili, olan farklardan olmayan hangisidir?
A- Fark 1: Müşteri beklentileri ile yönetimin algılamaları arasındaki fark.
B- Fark 2: Yönetimin müşteri beklentileri hakkındaki algılamaları ile algıların hizmet kalitesi dizaynına aktarılması arasındaki fark.
C- Fark 3: Algıların hizmet kalitesi dizaynına aktarılması ile sunulan hizmet arasındaki fark.
D- Fark 4: Sunulan hizmet ile müşterilerle dışsal iletişim arasındaki fark.
E- Fark 5: Beklenen hizmet ile algılanan hizmet arasındaki fark.
Bir hastane yönetimi, yatılı olarak kalan hastaların beklentilerinin iyi yemek olduğunu düşünse de, hastaların öncelikli beklentileri bakım hizmetlerinin kalitesinin yüksek olması olabilir. Nasıl bir fark örneğidir?
A- Müşteri Beklentileri ile Yönetimin Algılamaları Arasındaki Fark
B- Algıların hizmet kalitesi dizaynına aktarılması ile sunulan hizmet
C- Sunulan hizmet ile müşterilerle dışsal iletişim arasındaki fark.
D- Beklenen hizmet ile algılanan hizmet arasındaki fark.
üst düzey yöneticilerinin - müşteri beklenti ve algılamalarını anlamalarına büyük yardımı olacak şekilde - müşterilerle birebir ilişki içindeki (kilit noktadaki) personelle iletişim içinde olmaları, kısaca dikey iletişim kanallarını açık tutmaları için ne yapmaması gerekir?
A- Personel ve yöneticiler arasındaki iletişimi yoğunlaştırmak,
B- Kilit noktalardaki personelden gelen bilgileri derinlemesine analiz etmek ve yorumlamak
C- Üst düzey yöneticiler ile kilit noktalardaki personel arasındaki iletişimin kalitesini arttırmak
D- Kaliteyi geliştirme amacına diğer amaçlardan daha fazla kaynak ayrılması,
FARK 1: Müşteri Beklentileri ile Yönetimin Algılamaları Arasındaki Fark Hizmet kalitesinde ortaya çıkabilecek birinci türdeki farkın oluşumuna yol açabilecek nedenleri ortadan kaldırmak için alınması gereken önlemler nelerdir?
A- Üst düzey yöneticilerinin - müşteri beklenti ve algılamalarını anlamalarına büyük yardımı olacak şekilde - müşterilerle birebir ilişki içindeki (kilit noktadaki) personelle iletişim içinde olmaları, kısaca dikey iletişim kanallarını açık tutmalarıdır.
B- Tepe yönetimi ile müşterilerle birebir ilişki halindeki personel arasındaki kademe sayısını azaltmaktır.
C- Müşterilerle ilgili pazarlama araştırmasına ağırlık vermek gelmektedir. Zira pazarlama araştırması, hizmetlerle ilgili müşteri beklentilerini ve algılamalarını anlamak açısından son derece önemlidir
D- Hepsi
E- Hiçbiri
SERVQUAL modelinin hangi konuların belirlenmesinde kullanım alanı bulunmamaktadır?
A- Hizmet kalitesi ve müşteri tatmini ilişkisinin neden sel sırasını ortaya koymakla literatüre katkıda bulunan durumlarda
B- Kalite panelleri uygulaması ile hizmet kalitesinin sürekli olarak test edilmesi ve algılanan kalite değişikliklerinin belgelenmesi durumlarında
C- Pazar bölümlerine yönelik veri ve değerlendirmeler için müşterilerin kalite beklentilerinin saptanmasında
D- Bir işletmeye bağlı ve aynı tasarım çerçevesinde çalışan değişik şubelerin ya da franchise alıcılarının hizmet kalitelerinin karşılaştırılmasında
Aşağıdakilerden hangisi SERVQUAL Hizmet Kalitesi Modelinde Kalite Düzeyini Etkileyen Farklardan biri değildir?
A- Yönetimin müşteri beklentileri hakkındaki algılamaları ile algıların hizmet kalitesi dizaynına aktarılması arasındaki fark.
B- Yönetim beklentileri ile firmanın karlılığı arasındaki fark
C- Müşteri beklentileri ile yönetimin algılamaları arasındaki fark
D- Sunulan hizmet ile müşterilerle dışsal iletişim arasındaki fark.
"Onu sunan kişilerin müşterilerle olan etkileşimlerindeki kalite sabit bir düzeyde tutulamamakta ve standartlaştırılamamaktadır” tanımı aşağıdakilerden hangisine aittir?
A- Soyutluk
B- Değişkenlik
C- Bölünmezlik
D- Dayanıksızlık
E- Dayanıklılık
Sabit bir kalite düzeyine ulaşmak - kesin ve net üretim şartları ve standartları olmadığından - mümkün olmamaktadır.” Tanımı aşağıdakilerden hangisine aittir?
A- Soyutluk
B- Değişkenlik
C- Bölünmezlik
D- Dayanıksızlık
E- Dayanaklılık
Aşağıdakilerden hangileri serqual hizmet kalitesi modelindeki üçüncü farkın oluşumuna neden olabilecek unsurlardan biridir. ?
A- Rol çatışması
B- Gözetimci denetim sistemleri
C- Teknoloji-görev uyumu unsuru
D- Takım çalışmasına odaklanmak
E- Hepsi
Aşağıdakilerden hangileri serqual hizmet kalitesi modelindeki üçüncü farkın oluşumuna neden olabilecek unsurlardan biridir. ?
A- Personel-görev uyumu,
B- Algılanan kontrol unsuru
C- Rol belirsizliği
D- Takım çalışması
E- Hepsi
F- Hiçbiri
Rol belirsizliğini azaltmak için yönetim aşağıdaki hangi yöntemleri uygulamalıdır?
A- Yönetimin, çalışanlarından neler beklediği ile ilgili olarak, aşağı doğru iletişimi sıklaştırması ve kaliteli hale getirmesi.
B- Hizmetin nasıl sunulacağı ve yönetimin neler bekleyebileceği ile ilgili olarak çalışanların anlamalarına yardımcı olacak yapıcı geri besleme imkânının sağlanması.
C- Çalışanların işlerini daha iyi yapmalarını sağlamak amacıyla ürün ve hizmetlerle ilgili bilgi verilmesi.
D- Çalışanlara iyi hizmet sunmayı sağlayacak uygun yöntemler konusunda eğitim verilmesi.
E- Hepsi
{"name":"Hizmet pazarlaması 5 ünite çalışma soruları", "url":"https://www.quiz-maker.com/QPREVIEW","txt":"Hizmet sektörü, kalite ölçümünde karşılaşılan zorlukların yanı sıra, müşteri beklentilerini anlamak için kritik bir öneme sahiptir. Bu quiz, hizmet pazarlamasının temel kavramlarını anlamanızı sağlayacak 18 sorudan oluşmaktadır.Quizde öğreneceğiniz başlıca konular:Hizmetin karakteristik özellikleriHizmet kalitesinin ölçümüKalite kontrol yöntemleriHizmet yönetiminde iletişim","img":"https:/images/course3.png"}
More Quizzes
MARKA YÖNETİMİ / 1-7 ÜNİTE SONU SORULAR - (E. Berberoğlu)
68340
PROJE YÖNETİMİ 8-14 ÜNİTE SONU
32160
PROJE YÖNETİMİ ÇALIŞMA SORULARI 8-9
27140
PROJE YÖNETİMİ ÜNİTE 2 ÇALIŞMA SORULARI
32160
Halkla ilişkiler vize soruları
62310
BÜTÜNLEME SORULARI
20100
PROJE YÖNETİM 7 ÜNİTE ÇALIŞMA SORULARI
1890
GİRİŞİMCİLİK-11-12
55280
YATIRIM ANALİZİ 8-14 ÜNİTE SONU SORULARI
54270
YATIRIM ANALİZİ 3-4
33160
GİRİŞİMCİLİK-10
25120
Risk yönetimi 14 .ünite
116415